Alois Alzheimer

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Alois Alzheimer

Aloysius "Alois" Alzheimer (14. kesäkuuta 186419. joulukuuta 1915) oli saksalainen psykiatri, neuropatologi ja Emil Kraepelinin kollega. Alzheimer julkaisi ensimmäisenä maailmassa tieteellistä aineistoa koskien vanhuutta edeltävästä dementiasta, jonka Kraepelin myöhemmin nimesi hänen mukaansa Alzheimerin taudiksi.

Auguste Deter vuonna 1901

Vuonna 1901 Alzheimer tarkkaili naispotilasta Auguste Deteriä Frankfurtin mielisairaalassa. 51-vuotias potilas käyttäytyi omituisesti, ja hänen lähimuistinsa oli huono. Deteristä tulikin Alzheimerin pakkomielle tuleviksi vuosiksi. Huhtikuussa 1906 rouva Deter kuoli, ja Alzheimer lähetti tämän potilastiedot ja aivot Müncheniin, jossa hän työskenteli Kraepelinin laboratoriossa. Puheessaan 3. marraskuuta 1906 hän ensimmäistä kertaa esitteli vanhuutta edeltävän dementian patologiset ja kliiniset oireet yhdessä.

Alzheimer sairastui junassa matkalla Breslaun yliopistoon, johon hänet oli nimitetty professoriksi 1912. Todennäköisesti hänellä oli streptokokki-infektio, joka johti reumakuumeeseen ja munuaisten pettämiseen. Alzheimer kuoli sydänkohtaukseen 51-vuotiaana Breslaussa.

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Alois Alzheimer.
Tämä tieteilijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.