Alleanza Nazionale

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Alleanza Nazionale (myös Kansallinen liitto ja Kansallisliitto, lyh. AN) oli italialainen 1995 perustettu kansalliskonservatiivinen puolue, jota johti sen perustamisesta lähtien Gianfranco Fini. Puolue kuului Silvio Berlusconin johtamiin Casa delle Libertà (CdL) ja Popolo della Libertà (PdL) -liittoumiin. Se oli mukana kaikissa kolmessa Berlusconin CdL-hallituksessa. Se julkaisi lehteä Il Secolo d’Italia. Euroopan parlamentissa sen jäsenet olivat Unioni kansakuntien Euroopan puolesta -ryhmässä.

Puolue perustettiin tammikuussa 1995 entisten uusfasistisen Movimento Sociale Italiano – Destra Nazionalen (MSI–DN) ja kristillisdemokraattisen puolueen konservatiivisen siiven pohjalle. AN sanoutui irti fasismista. Marraskuussa 2003 vieraillessaan Israelissa Fini sanoi fasismia ”absoluuttiseksi pahuudeksi”, mikä sai osan jäsenistöä, mukaan lukien Alessandra Mussolinin jättämään puolueen ja perustamaan Azione Socialen.

Puolue lakkautti itsensä viimeisessä kokouksessaan 22. maaliskuuta 2009 liittyäkseen Popolo della Libertà -puolueeseen Forza Italian kanssa.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Italian oikeistopuolueet yhdistyvät HS.fi. Viitattu 22.3.2009.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]