Alkuoppia lapsille

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Alkuoppia lapsille
Vuoden 1910 painoksen kansikuva.
Vuoden 1910 painoksen kansikuva.
Kirjailija Moses Hahl
Kieli suomi
Genre aapinen
Kustantaja Raivaajan kirjapaino, Fitchburg
Julkaistu 1906
Sivumäärä 32
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Sosialistinen lasten aapinen eli Alkuoppia lapsille on amerikansuomalaisen toimittajan ja sosialistin Moses Hahlin kirjoittama aapinen, joka ilmestyi ensimmäistä kertaa Massachusettsin Fitchburgissa vuonna 1906.[1] Suomessa sen julkaisi porvoolainen Osuuskunta Visa vuonna 1910, josta puolestaan Sosialidemokraattisen nuorison keskusliitto kustansi näköispainoksen 1977.[2]

Hahlin kirjoittamat teksti heijastavat luokkataistelua ja sosialistista aatemaailmaa, aapisessa esiintyvät muun muassa köyhä Hellasen työläisperhe sekä upporikas Herralan hienostoperhe. Hahl on muista aikakauden aapisista poiketen jättänyt kirjasta pois kaikki viittaukset Jumalaan, mutta sen opetukset ja arvomaailma ovat silti hyvin lähellä kristinuskoa.[3] Myöskään mitään kansallisuuksia tai valtioita ei Hahlin aapisessa mainita.

Fraktuuralla painettu kirja sisältää aakkosten lisäksi esipuheen, jossa Hahl kertoo lapsille rikkaiden ja köyhien erosta sekä tilanteen syistä. Hahlin näkemyksen mukaan rikkaat kokoavat omaisuutensa ottamalla köyhiltä työläisiltä heidän valmistamansa tavarat, vaikka eivät ole niitä itse tehneet. Hän kehottaa lapsia rakentamaan itselleen ”kylät ja kaupungit, joissa ei ole rikkaita ja köyhiä, vaan kaikilla on yhtä paljon tavaroita”.

Tekstinäytteitä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

»H – h
Herrala on hywin kaunis talo. Herralassa asuu hienoa herraswäkeä. Herralan herraswäki pitää kauniista waatteista. Herralan lapset ovat puhtaita ja iloisia. Hellasen Hemmo oli kerran käynyt Herralassa leipää pyytämässä. Hemmo oli ajettu ulos ilman leipää. Herralassa halweksitaan köyhiä. Herralan herraswäki on ylpeätä. Herralan herraswäki ei tee mitään työtä.»

»Y – y
Yrjö käypi työssä automopiilitehtaassa. Yrjö on tehnyt monta konetta. Yrjöllä ei ole itsellänsä yhtään konetta. Yrjön valmistamat koneet on tehtaan isäntä ottanut. Yrjö yltyi kerran pyytämään itsellensä automobiiliä. Ylpeä isäntä Yrjölle nauroi. Yltiöpäiseksi isäntä Yrjöä sanoi. Ynseäksi Yrjökin siitä tuli. Yhä kuitenkin Yrjö yrittää saada automopiiliä.»

  1. Alkuoppia lapsille Suomen kansallisbibliografia Fennica. Viitattu 9.1.2015. [vanhentunut linkki]
  2. Sosialistinen lasten aapinen, eli, Alkuoppia lapsille Finna. Arkistoitu 5.3.2016. Viitattu 9.1.2015.
  3. Kauppinen, Eeva: Mitä aapiskukko kiekuu 4.3.2003. Kaleva. Viitattu 9.1.2015.