Alfred Binet

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Alfred Binet
Alfred Binet 1900-luvulla.
Alfred Binet 1900-luvulla.
Henkilötiedot
Koko nimi Alfred Binet (alk. Alfredo Binetti)
Syntynyt8. heinäkuuta 1857
Nizza, Sardinian kuningaskunta
Kuollut18. lokakuuta 1911 (54 vuotta)
Pariisi, Ranska
Kansalaisuus Ranska
Ammatti psykologi
Koulutus ja ura
Väitöstyön ohjaaja Jean-Martin Charcot
Tutkimusalue psykologia ja psykometriikka

Alfred Binet [bine] (alk. Alfredo Binetti; 8. heinäkuuta 1857 Nizza, Sardinian kuningaskunta18. lokakuuta 1911 Pariisi, Ranska) oli ranskalainen psykologi ja psykometriikan pioneeri. Hän julkaisi kollegansa Théodore Simonin kanssa ensimmäisen nykyaikaisen älykkyystestin vuonna 1905.[1]

Binet syntyi Ranskan Nizzassa. Vanhempien avioeron jälkeen äiti ja poika muuttivat Pariisiin. Binet valmistui lakikoulusta vuonna 1878, mutta alkoi toimia psykologina ilman alan koulutusta. Hän työskenteli tutkijana Salpêtrièren sairaalassa Jean-Martin Charcot'n johdolla. Aluksi hän keskittyi hypnotismiin. Vuonna 1892 hän aloitti työn Sorbonnen yliopiston tutkimuslaboratoriossa, jonka johtaja hänestä tuli kaksi vuotta myöhemmin. Aluksi hän tutki lasten kehitystä työtoverinaan kasvatuspsykologi Theodore Simon. Binet kehitti vuonna 1903 Ranskan valtion toimeksiannosta älykkyystestin. Se koostui muutamasta kymmenestä tehtävästä, joita oli kokeiltu eri ikäisillä lapsilla, kehitysvammaisilla ja sotilailla. Seuraava vaihe oli Binetin–Simonin älykkyystesti vuosina 1905 ja 1908. Tutkijat alkoivat nimittää lasten eri kehitysvaiheita älykkyysiäksi, ja sitä tietä he päätyivät älykkyysosamäärän mittaamiseen.[1]

Testiä käytettiin aluksi apukoululaisten valitsemiseen ja kehitysvammaisten luokittamiseen.[2] Binet teki vielä hieman ennen kuolemaansa muutoksia kehittämäänsä testiin, ja myöhemmin yhdysvaltalainen Lewis Terman muokkasi sitä lahjakkaiden testaamiseen. Binet oli tutkijoista ensimmäinen, joka pyrki älykkyyden täsmälliseen mittaukseen ja ensimmäinen, joka sisällytti testeihin älykkyyden eri osa-alueita[1].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Zetterberg, Seppo (toim. suomalainen laitos): Muutosten vuosisata 1, s. 254. Alkuteos: Power, Wealth & Powerty, The Family, Science, The Arts, Passing Parade. WSOY, 1992. ISBN 951-0-18149-8.
  2. Viitapohja, Kari: Älykkyysosamäärä ja kehitysvamma Kehitysvammahuollon BBS. 25.8.2004. Arkistoitu 26.9.2007. Viitattu 27.5.2020.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tieteilijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.