Alfonso V (Portugali)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Alfonso V
AfonsoV-P.jpg
1600-luvun maalaus Alfons V:stä
Portugalin kuningas
1438 – 1481
Edeltäjä Edvard I
Seuraaja Juhana II
Tiedot
Syntynyt 15. tammikuuta 1432
Sintra
Kuollut 28. elokuuta 1481 (49 vuotta)
Lissabon
Puoliso Coimbran Isabella
Joanna la Beltraneja

Alfons V Afrikkalainen (14321481) , portugaliksi Afonso V o Africano, oli Portugalin ja Algarven kahdestoista kuningas. Hän nousi muodolliseksi valtiaaksi jo kuusivuotiaana isänsä kuollessa 1438, mutta äiti Eleanor Aragonilainen toimi sijaishallitsijana isän testamentin mukaan. Kansankokous valitsi kuitenkin sijaishallitsijaksi Alfonsin sedän.

Alfonsin tullessa täysi-ikäiseksi 1448, hän sai vallan itselleen. Hän kumosi sijaisvallan aikana asetetut lait, julisti setänsä kapinalliseksi ja kävi verisen Alfarrobeiran taistelun, jossa entinen sijaishallitsija sai surmansa.

Tämän jälkeen Alfons kiinnitti huomionsa Afrikkaan, ja laajensi Portugalin alueita siellä. Hän sai vuonna 1452 paavi Nikolaus V:ltä bullan Dum Diversas, joka valtuutti kuninkaan alistamaan saraseenit ja pakanat orjuuteen. Tätä bullaa käytettiin Portugalin orjakaupan luvallisuuden perustana Länsi-Afrikassa.[1]

Afrikan jälkeen Alfonsin huomio kiinnittyi taas Euroopan puolelle. Hänen sisarensa Joan oli Kastilian kuningatar, joka sai vain yhden tyttären, jota sitäkin epäiltiin jonkun muun kuin kuninkaan lapseksi. Alfons nai sisarentyttärensä varmistaakseen suvun kunnian ja kruunun pysymisen perheessä. Alfons haki turhaan Ranskasta tukea kruununperimyskysymyksiin, masentui, luopui vallasta vuonna 1477 poikansa hyväksi ja vetäytyi luostariin, missä kuoli vuonna 1481.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Popes For Slavery Romancatholism.org.
Portugali Edeltäjä:
Edvard I
Portugalin kuningas
1438-1477
Seuraaja:
Juhana II
Tämä kuninkaalliseen henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.