Alex ja pelon aika

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Alex ja pelon aika
Kirjailija Marja-Leena Tiainen
Kieli suomi
Genre nuoret
Kustantaja Tammi
Ulkoasu sidottu
Sivumäärä 334
ISBN 978-951-31-3689-5
Sarja: Alex-trilogia
Seuraava Alex, Aisha ja toivon aika
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Alex ja pelon aika on Marja-Leena Tiaisen vuonna 2006 kirjoittama nuortenromaani.[1] Tiainen voitti kirjallaan Savonia-palkinnon ja koko Alex-trilogiasta Anni Swan -palkinnon 2009.[1] Kirja sai kaksi jatko-osaa, Alex, Aisha ja toivon aika sekä Alex, Aisha ja Sam, mutta jatko-osat keskittyvät enemmän kuvaamaan pakolaislasten elämää kuin elämää kadulla.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Kirja kertoo Alex-nimisestä pojasta, joka asuu isänsä ja veljensä kanssa kuvitteellisessa Kaksoisvuortenmaan valtiossa. Kirjan alussa Alexin perheen elämä muuttuu, kun hänen kotikaupinkinsa keskustassa räjähtää paikallisen oppositiopuolueen virittämä pommi ja hänen puolueeseen kuuluva veljensä pakenee maasta. Myöhemmin Alexin isä joutuu kuulusteluselliin ja Alex ajautuu kadulle.

Kirja sisältää huomattavaa kritiikkiä maailmalla vanhoillisesti eläviä maita kohtaan. Kaksoisvuortenmaata hallitsee kylmäverinen diktaattori, jonka mielipiteiden uhmaaminen voi johtaa pahimmillaan teloitukseen. Ihmisiä joutuu jatkuvasti kuulusteluihin, eivätkä nämä saa tietää syytä. Lisäksi katulasten huonoihin oloihin paneudutaan ankaralla yhteiskuntakritiikillä kuten myös näihin armotta iskevää huumekauppaa. Kaupungin ainoassa orpokodissa ei ole järjestystä ja siksi lapset tappelevat ja varastelevat toistensa tavaroita koko ajan. Koko maassa ei ole paikallisten nunnien tuskin pystyssä pysyvää hoitolaa luukuunottamatta minkäänlaista sosiaaliturvaa, sillä kaikki valtion rahat menevät armeijan ylläpitoon, ja sinnekin miespuoliset pakotetaan alaikäisinä jossain maan rajoilla käytävän loputtoman vapaustaistelijoiden vastaisen sodan takia. Ihmisoikeudet ovat maassa siis kaikin puolin heikot. Kirjan teemat ovatkin surkeasti toimivien yhteiskuntajärjestelmien vastaisia, joissa ihmisiä pidetään yhtä halpana kuin saippuaa. Kirjan kuvaamaa yhteiskuntaa voikin kutsua dystopiaksi, tosin useimmista kirjallisuudessa esitellyistä dystopioista poiketen Alexin oma perustuu 2000-luvulle reaalimaailmaan. Esimerkiksi Venäjä ja Yhdysvallat ovat ystävyyssuhteissa niin kuin oikeastikin, ja monet nykyajan valtiot mainitaan sellaisina kuin ne nykyään ovat (kuten Saksasta ei puhuta Länsi-Saksana), joskin kylmän sodan vaikutteet näkyvät Alexin kotimaassa.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Fennica

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]