Aleksejevskojen piiri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Aleksejevskojen piiri Tatarstanin kartalla.

Aleksejevskojen eli Alekseyevskin piiri (ven. Алексе́евский райо́н, Aleksejevski raion, tataariksi Алексеевск районы, Alekseyevsk rayonı) on paikallinen itsehallintoalue Tatarstanin tasavallassa Venäjällä. Se sijaitsee tasavallan keskiosassa Volgan muodostaman Kuibyševin tekojärven rannalla. Vuonna 1930 perustetun piirin pinta-ala on 2 074 neliökilometriä ja asukkaita on 26 000 henkeä (vuonna 2009).[1]

Piirin keskus on Aleksejevskojen kaupunkimainen taajama. Lisäksi piiriin kuuluu 19 maalaiskuntaa: Biljarsk, Bolšije Poljanki, Bolšije Tigany, Butlerov (keskuspaikka Mokryje Kurnali), Jalkyn, Jerykla, Kurkul, Kurnaly (keskuspaikka Suhije Kurnaly), Lebedino, Lebjažje, Levaševo, Maina (keskuspaikka Verhnjaja Tatarskaja Maina), Podlesnaja Šentala, Rodniki, Romodan, Saharovka, Srednyje Tigany, Stepnaja Šentala ja Voikino.

Aleksejevskojen kautta kulkee Kazanin ja Tšistopolin välinen maantie. Piirikeskuksesta on matkaa tasavallan pääkaupunkiin 108 kilometriä.

Asukkaista 57,5 % on venäläisiä, 30,9 % tataareja ja 3,6 % mordvalaisia.

Pääelinkeino on maatalous, joka on erikoistunut viljakasvien viljelyyn sekä maidon ja lihan tuotantoon. Seudulla on myös rakennustarvike-, elintarvike- ja tekstiiliteollisuutta.

Nähtävyyksistä huomattavin on Volgan bolgaarien rakentama Biljarin muinaislinna.

Paikallislehtenä ilmestyy tataarin- ja venäjänkielinen Zarja – Taŋ.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tatarstanstat Численность населения по городам и районам Республики Татарстан на начало 2009 года. Arkistoitu 1.9.2009. Viitattu 4.6.2009. (venäjäksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Aleksejevskojen piiri.