Baltasin piiri (Tatarstan)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Baltasin piiri Tatarstanin kartalla.

Baltasin eli Baltaçin piiri (ven. Балтаси́нский райо́н, Baltasinski raion, tataariksi Балтач районы, Baltaç rayonı) on paikallinen itsehallintoalue Tatarstanin tasavallassa Venäjällä. Se sijaitsee tasavallan pohjoisosassa Mari Elin ja Kirovin alueen vastaisella rajalla. Vuonna 1930 perustetun piirin pinta-ala on 1 095 neliökilometriä ja asukkaita on 33 500 henkeä (vuonna 2009).[1]

Hallinnollinen keskus on Baltasin kaupunkimainen taajama. Sen lisäksi piiriin kuuluu 17 maalaiskuntaa: Burbaš, Burnak, Jangulovo, Karaduvan, Kugunur, Malyje Lyzi, Norma, Nuriner, Pižmar, Salaus, Šišiner, Smail, Sosna, Sredni Kušket, Šuban, Tsipja ja Verhni Subaš.

Seudulla on paljon rotkoja ja pieniä jokia. Piirin kautta kulkee Kazanin ja Permin välinen maantie. Piirikeskuksesta Baltasista on matkaa Kazaniin 100 kilometriä.

Suurin osa asukkaista on tataareja ja udmurtteja.

Piirin alueella on elintarvike-, puunjalostus- ja rakennustarviketeollisuutta. Maatalous on keskittynyt maidon ja lihan tuotantoon sekä viljakasvien ja perunan viljelyyn.

Kulttuurilaitoksia ovat piirin kulttuuritalo, lasten taidekoulu ja keskuskirjasto haaraosastoineen. Karaduganissa on Siperian maantien historialle omistettu museo, Tsipjassa kotiseutumuseo ja Šudassa Mirhaidar Faizin kotimuseo. Piirilehtinä ilmestyvät tataarinkielinen Hezmät ja udmurtinkielinen Aźlańe.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tatarstanstat tatstat.ru. Arkistoitu 1.9.2009. Viitattu 2.8.2009. (venäjäksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]