Aleksandros Polyhistor

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Aleksandros Polyhistor (m.kreik. Ἀλέξανδρος ὁ Πολυίστωρ, Aleksandros ho Polyhistōr) eli Lucius Cornelius Alexander Polyhistor (m.kreik. Λούκιος Κορνήλιος Ἀλέξανδρος, Lūkios Kornēlios Aleksandros) (1. vuosisata eaa.) oli kreikkalais-roomalainen oppinut ja historioitsija. Hän oli syntyjään kreikkalainen, mutta roomalaiset vangitsivat hänet Mithridateen sodissa ja veivät hänet Roomaan opettajaksi.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aleksandros oli mahdollisesti kotoisin Miletoksesta. Hänen toimintansa huippuaikaa oli noin vuosi 70 eaa. Hänet vangitsi roomalainen Lucius Cornelius Sulla. Ehkä tämän vuoksi hän otti nimen Cornelius saatuaan vapautensa. Vapauttamisensa jälkeen hän jatkoi elämää Italiassa Rooman kansalaisena. Hän oli niin tuottelias kirjailijana, että sai lisänimen polyhistor.

Aleksandros oli Crassuksen mukana tämän Parthian sotaretkillä ja menehtyi talonsa palossa Laurentumissa. Eräs Aleksandroksen oppilaita oli latinaksi kirjoittanut oppinut Gaius Julius Hyginus, joka oli Ovidiuksen ystävä ja jonka Augustus nimitti keisarillisen kirjaston hoitajaksi.

Teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suurin osa Aleksandroksen kirjoituksista on kadonnut, mutta säilyneet katkelmat ovat arvokkaita itäisen Välimeren antiikin tuntemuksen kannalta. Aleksandroksen merkittävin tutkielma käsitti 42 kirjaa lähes kaikkien antiikin maiden historiasta ja maantieteestä. Toinen merkittävä teos käsitteli juutalaisia. Se toisti katkelmia juutalaisilta kirjoittajilta, joista ei muuten tiedettäisi mitään.

Filosofina Aleksandros kirjoitti teoksen Perimysjärjestykset (Διαδοχαῖς, Diadokhais), jota Diogenes Laertios käytti lähteenään ja jonka hän mainitsee useita kertoja.[1] Diogeneen antaman kuvan mukaan Aleksandros kirjasi ylös erilaisia yksityiskohtia filosofien elämästä ja opeista.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Encyclopaedia Britannica 11th ed. (1911). Encyclopaedia Britannica Company, Cambridge, Englanti.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]