Aleksandr Koržakov

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun


Aleksandr Koržakov

Aleksandr Vasiljevitš Koržakov (ven. Александр Васильевич Коржаков, s. 31. tammikuuta 1950 Moskova) oli KGB:n kenraali ja Venäjän ensimmäisen presidentin Boris Jeltsinin henkivartija ja neuvonantaja vuosina 1985–1996. Hän seisoi Jeltsinin vierellä, kun Jeltsin piti kuuluisan puheensa panssarivaunun päällä äärikommunistien kaapattua vallan elokuussa 1991.

Koržakov oli presidentin henkivartioston PSB:n komentaja 1993–1996. Hän oli Jeltsinin vanha tennis- ja juopottelukaveri. Vuonna 1994 Koržakov yhdessä puolustusministerin kanssa sai Jeltsinin käynnistämään sotilasiskun tšetšeenijohtaja Dudajevia vastaan. Tämä aiheutti hajaannusta Jeltsinin joukoissa. Vuonna 1996 Jeltsin erotti Koržakovin.[1] Koržakovin alainen palvelu oli pidätyttänyt talousministerinä toimineen silloin Jeltsinin klikkiin kuluneen Anatoli Tšubaisin avustajia, joilla oli mukanaan suuri määrä Kremlistä vietyä rahaa. Tšubais syytti Venäjän TV:ssä Koržakovin yrittävän vallankaappausta Kremlissä, jonka takia Jeltsin joutui erottamaan Koržakovin. Erään näkemyksen välikohtaus liittyi voimaa suosivien silovikkien ja demokraattien valtataisteluun Kremlissä.kenen mukaan? Toisen tiedon mukaan kolme tahoa, silovikit eli voimaministeriöt, energiaministerit ja pankkipiirit kamppailivat keskenään vallasta.kenen mukaan?

Jälkikäteen Koržakov on kertonut, että Jeltsinin Venäjällä parlamentilla ei ollut suurta merkitystä maan hallituksen päätöksiin, vaan päätökset tehtiin neuvostoajan politbyroota muistuttavan hallituksen istunnoissa. Jeltsin oli hänen mukaansa epädemokraattinen hallitsija. Koržakov kertoi 1997 ilmestyneessä kirjassaan hallinneensa maata 3 vuotta 1993–1996 FSB:n johtaja Mihail Barsukovin kanssa, Jeltsin oli pelkkä keulakuva. Koržakovin mukaan Boris Berezovski, oligarkki pyysi häntä murhaamaan kilpailevan oligarkin Vladimir Gusinskin ja murha-ajatukset olivat muutenkin Kremlissä tavallisia. Kenraali Aleksandr Lebed uhkasi ampua Koržakovin, joka heitti vastauhkauksen. Koržakov voitti Tulan paikallisvaaleissa Lebedin aikaisemmin pitämälle johtopaikalle. Koržakov on nykyään Putin-lojaali.

Koržakovin taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koržakov oli KGB:ssä 1970–1989 puoluejohtajien henkivartijana. Hän oli Afganistanin sodassa 1981–1982 ja eräs Juri Andropovin turvamiehistä 1983–1984. Koržakovista tuli 1985 yksi politbyrooseen nimitetyn Jeltsinin kolmesta henkivartijasta. 1987 Koržakov jäi Jeltsinin tueksi, kun hänet erotettiin politbyroosta, ja erosi KGB:stä vuonna 1989 tukeakseen Jeltsiniä.

Presidentti Jeltsinin turvamiehenä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koržakov seurasi aitiopaikalta Jeltsinin hallituksen virkailijoiden korruptiota ja lahjustenottoa. Koržakov vastusti markkinatalousuudistusta, kannatti vahvasti Tšetšenian sotaa ja vuoden 1996 presidentinvaaleja, jotka olisivat voineet kaataa Jeltsinin vallasta. Joulukuussa 1994 Koržakov järjesti Jeltsinin kilpailija Juri Lužkovia tukevan Vladimir Gusinskin Most-pankin eteen mielenosoituksen, jonka jälkeen Lužkov luopui presidenttiehdokkuudestaan, ja Gusinski muutti pian perheineen Lontooseen. Uskotaan, että Koržakovin johtamalla turvallisuuspalvelulla oli laittomasta rahaliikenteestä kertovia dokumentteja yksityistämistä johtaneesta ministeri Anatoli Tšubaisista.kenen mukaan? 19. kesäkuuta 1996 liikemies Sergei Lisovski ja Arkadi Yevstafjev, joka oli entisen talousministeri Anatoli Tšubaisin avustaja, pidätettiin Kremlissä suuri rahamäärä mukanaan turvallisuuspalvelun kuulusteluihin melko pian vapautettavaksi. Pian Tšubaisin hallitsemat Venäjän TV-asemat alkoivat esittää tapausta Koržakovin vallankaappausyrityksenä. 20. kesäkuuta Jeltsin erotti Koržakovin äkisti, kuten myös pääministerin apulaisen Oleg Soskovitsin ja FSB:n johtajan Barsukovin. Koržakovin paikalle nousi kenraali Aleksandr Lebed. Levisi tietoja, jonka mukaan miehet olivat nostamassa eräästä valtion toimistosta laittomasti rahaa Jeltsinin vaalikassaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Obituary: Boris Yeltsin Guardian. Viitattu 27.1.2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.