Aleksander Jannaios

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Willem Swidden teos fariseusten teloituksesta

Aleksander Jannaios oli Juudean kuningas vuodet 103–76 eaa. Hän oli makkabealaisten suvun kuudes hallitsija. Aleksander Jannaios seurasi kuninkaana veljeänsä Aristobulosta ja oli naimisissa tämän lesken Aleksandran kanssa. Aleksandrasta tuli myös kuningatar Aleksanderin kuoltua.

Aleksander Jannaios oli taitava sotapäällikkö ja julma hallitsija. Hänen aikanaan Juudean alueet levisivät Välimeren rannikkoa pitkin Gazasta Carmeliin ja Gadaran Jordan-virran toiselle puolelle. Aleksanderin aikana Juudean valtakunta oli suurimmillaan sitten Salomon.

Aleksanderia vastustettiin sotamenestyksestään huolimatta Jerusalemissa. Vuonna 94 eaa. sukkotin, eli lehtimajajuhlan, aikana hänen päälleen heitettiin sitruunoita. Aleksanderin sotilaat teurastivat tuhansia juhlijoita, minkä seurauksena alkoi fariseuksien johtama sisällissota. Fariseukset kutsuivat avukseen myös seleukidihallitsija Demetrios III Eukairoksen. Ensin seleukidit onnistuivat voittamaan Aleksanderin joukot, mutta tämä sai avukseen monia juutalaisia, jotka pelkäsivät Jerusalemin menetystä Demetriokselle. Sisällissodan aikana Aleksander ristiinnaulitsi 800 fariseusta.

Alexander Jannai sai surmansa vuonna 76 eaa. taistelussa lähellä Gadaraa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Alexander Jannai jewishvirtuallibrary.org. Viitattu 20. joulukuuta 2007. (englanniksi)
Edeltäjä:
Aristobulos I
Juudean kuningas
103–76 eaa.
Seuraaja:
Aleksandra
Tämä kuninkaalliseen henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.