Alcantarilla

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Alcantarilla
Iglesia de la Asunción
Iglesia de la Asunción
lippu
lippu
vaakuna
vaakuna

Alcantarilla

Koordinaatit: 37°58′20″N, 01°12′32″W

Valtio Espanja Espanja
Itsehallintoalue Murcia
Maakunta Murcia
Perustettu
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 16,2 km²
Korkeus 62 m
Väkiluku (2021) 42 559[1]
 – Väestötiheys 2 621 as./km²
Aikavyöhyke UTC+1
 – Kesäaika UTC+2

Mansión de Terol

Alcantarilla on teollisuuskaupunki Murcian alueella kaakkoisessa Espanjassa. Se on osa Murcian metropolialuetta. Alcantarillan alue sijaitsee enklaavina Murcian kaupungin luoteisosassa.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alcantarilla sijaitsee Huerta de Murcia -comarcan alueella Murcian itäosassa noin kahdeksan kilometriä Murcian keskustasta länsilounaaseen. Etäisyys Alicantesta on noin 75 kilometriä lounaaseen.[2] Alcantarillan hallinnollinen alue on pieni, tiheään asuttu ja melko tasainen. Río Segura virtaa Alcantarillan pohjoispuolitse kohti Välimerta, jonka rannalle on noin 40 kilometriä kaupungin keskustasta.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alcantarillan historiaan on vaikuttanut sijainti Murcian sisämaasta rannikolle johtavien kulkuväylien risteyksessä. Huomattavaa on myös kaupungin säilyminen hallinnollisesti itsenäisenä Murcian kaupungin välittömästä läheisyydestä huolimatta. Muslimien vallan aikana Alcantarillan alueella lienee ollut maalaistaloja, kenties vähäinen maalaiskylä. 1100-luvulta on maininta Qantara Askaba -nimisestä asutuksesta. Reconquistan edetessä Murcia siirtyi takaisin kristittyjen hallintaan, mutta Alcantarillan väestö pysyi islaminuskoisena aina 1500-luvulle eikä paikkakuntaa siten liitetty kristittyyn Murcian kaupunkiin. 1610-luvulla kuningas Filip III määräsi maurit karkotettaviksi Espanjasta. Määräyksen ja samanaikaisten kulkutautien seurauksena Alcantarillan väkiluku putosi noin kuudesta sadasta pariin sataan, minkä jälkeen kaupunkiin haalittiin lisää asukkaita. 1800-luvulla Alcantarilla teollistui ja kaupunki liitettiin rautatieverkkoon 1860. Väkiluku pysytteli pitkään viiden tuhannen tienoilla, mistä se kasvoi yli kaksinkertaiseksi 1900-luvulle tultaessa.[3]

Alcantarillan kirkkoihin kuuluu 1900-luvun puolivälissä rakennettu uusbarokkinen Iglesia de Nuestra Señora de la Asunción. Se sijaitsee Campoamorin kaupunginosassa.[4]

Talous ja liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alcantarilla on merkittävä teollisuuskaupunki.[3] Sen teollisuusalueita (polígono industrial) ovat muun muassa Polígono Industrial Oeste ja Polígono Industrial Cabezo Verde. Kaupungin vanhat rautatieasemat on suljettu ja tilalla on rautatieseisake Estación de Alcantarilla-Los Romanos. Maantieliikenteen tärkeimmät väylät ovat Autovía del Mediterráneo (A-7) ja RM-15. Kaupungin alueella sijaitsee sotilaslentokenttä Base Aérea de Alcantarilla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Detalle municipal : Murcia: Población por municipios y sexo. Instituto Nacional de Estadística. Viitattu 3.9.2022. (espanjaksi)
  2. Distancia de Alcantarilla a Alicante distanciasentreciudades.com. Viitattu 3.9.2022. (espanjaksi)
  3. a b Historia de Alcantarilla © Fundación Integra. Viitattu 3.9.2022. (espanjaksi)
  4. Patrimonio © Fundación Integra. Viitattu 3.9.2022. (espanjaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Alcantarilla.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: es:Alcantarilla (España)