Alatri

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Santa Maria Maggioren kirkko ja sen edessä Fontana Pia eli Piuksen suihkulähde.

Alatri on pieni kaupunki Lazion alueella Italiassa. Kaupungin väkiluku oli 27 924 vuonna 2004. Kaupungissa on akropolis, josta käytetään nimeä Civita[1].

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaupungin alueella on asuttu jo neljän tuhannen vuoden ajan.

Alkujaan paikalla oli hernikiläisten kaupunki nimeltaan Aletrium. Se oli yksi puolustuslinnoitteista volskeja ja samnilaisia vastaan n. 500 eaa. Kaupunki liittoutui Rooman kanssa, estääkseen etruskien laajenemisen, mutta roomalaiset valloittivat kaupungin 306 eaa.

Näkymä Alatriin.

Länsi-Rooman kaatumisen jälkeen kaupunki rappeutui, ja ainoana auktoriteettina oli piispa. Teoderik Suuren hallintokaudella (400-l.) paavi Liberius nimitti Teoderikin kaupungin uudelleenrakentajaksi. Kaupunki kuitenkin ryöstettiin ja tuhottiin goottilaissodissa 500-luvulla.

1100-luvulla kaupungista tuli tärkeä linnoitus paaveille, kun heidän oli vaarallista poistua Roomasta. Seuraavalla vuosisadalla siitä tuli vapaa kunta, jota paavi ja piispat valvoivat. Alatri varaustui ja laajeni ja valloitti ympäröiviä alueita hallintaansa. 1400-luvulla Alatri alkoi menettää vapauksiaan, kun Napolin Vladislav ja paavi Martinus V sekaantuivat sen sisäisiin asioihin. 1434 kaupunki siirtyi Kirkkovaltion huomaan.

Kiistat naapurikuntien välillä jatkuivat, ja vuonna 1556 espanjalaiset miehittivät Alatrin. Kaupunki pysyi kuitenkin Kirkkovaltiolla vuoteen 1870, kunnes Italia yhdistyi.

Toisessa maailmansodassa Alatri kärsi suuria vahinkoja ja monia kuolonuhreja.

Nähtävyyksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vanhassa kaupungissa on Gottifredon palatsi, jossa on arkeologinen museo. Scolopin kirkko on rakennettu 1734–1745. Santa Maria Maggiore on 400-luvulla Venuksen temppelin raunioille rakennettu kirkko. Sen lähellä on Pyhän Fransiskuksen kirkko 1200-1300-luvulta. Muita nähtävyyksiä on Alatrin katedraali sekä vuodelta 1870 Piuksen suihkulähde, joka on omistettu paavi Pius IX:lle ja Conti-Gentilin palatsi 1200-luvulta.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Italy This Way viitattu 16.7.2011 (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Italiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.