Alastomat ja kuolleet

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Alastomat ja kuolleet
The Naked and the Dead
Alkuperäisteos
Kirjailija Norman Mailer
Kansitaiteilija Joe Caroff
Kieli englanti
Genre sotaromaani
Kustantaja Rinehart & Company
Julkaistu 1948
Suomennos
Suomentaja Jorma Partanen
Kansitaiteilija Pekka Hesanto
Kustantaja Gummerus
Julkaistu 1951
Ulkoasu sidottu
Sivumäärä 848
ISBN 951-864-030-0
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Alastomat ja kuolleet (engl. The Naked and the Dead) on Norman Mailerin esikoisromaani. Se perustuu löyhästi kirjailijan toisen maailmansodan aikaisiin kokemuksiin.[1]Raoul Walsh on vuonna 1958 ohjannut kirjasta elokuvan Alastomat ja kuolleet.

Kirjan tapahtumat sijoittuvat Oseanian saarelle, jossa amerikkalaiset joukot taistelevat Japanin joukkoja vastaan. Kirja kuvaa sekä sotaa kokonaisuudessaan että kutakin sotilasta yksilönä.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirja herätti ilmestyttyään paljon keskustelua. Se sisältää runsaasti rohkeata arvostelua ja sitä pidettiin brutaalina ja karkeana. Nuoren veteraanin sanottiin "oksentavan maailmalle sotakokemuksensa". Kirja nousi hetkessä bestseller-listojen kärkeen, ja sitä kehuivat monet arvostetut lehdet, kuten The Guardian, The Times ja Newsweek.[2]

Suomessa Helsingin Sanomat sanoi teoksen olevan suurisuuntaisin ja täydellisin amerikkalainen yritys päättyneen sodan esittämiseksi ja vertasi sitä Dos Passoksen, Ernest Hemingwayn ja Erich Maria Remarquen teoksiin.[3]Ilta-Sanomien mukaan teos on "korkealuokkaisinta kertomataidetta, mitä nykyamerikkalaisella kirjallisuudella on tarjottavanaan.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Norman Mailer: Alastomat ja kuolleet (ml.takakansi ja lieppeet). (The Naked and the Dead) Suomentanut Jorma Partanen. Gumerrus. ISBN 951-864-030-0.
  2. Reviews of The Naked and the Dead Odyssey Editions. (englanniksi)
  3. Alastomat ja kuolleet Kirjasammon sivuilla Kirjasampo. Viitattu 16.6.2013.
Tämä kirjaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.