Alaskan klee kai

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Alaskan Klee Kai
Avaintiedot
Alkuperämaa Alaska Alaska,  Yhdysvallat
Määrä Suomessa on parikymmentä koiraa joista 4 on rekisteröityä yksilöä.
Rodun syntyaika 1970-luvun puoliväli
Alkuperäinen käyttö seurakoira
Nykyinen käyttö seurakoira
Muita nimityksiä Miniature Husky, Klee Kai of Alaska
FCI-luokitus ei FCI-rotu
AKC: Foundation Stock
Ulkonäkö
Paino 5–12 kg
Säkäkorkeus 25–43 cm

Alaskan klee kai on Alaskassa kehitetty pienikokoinen koirarotu. Ensimmäinen alaskan klee kai on tuotu Suomeen Englannista vuonna 2009. Sittemmin klee kaita on tuotu USA:sta ja Tanskasta. Suomessa on tällä hetkellä noin 40 alaskan klee kaita joista kuitenkin vain 4 on rekisteröity UKC:hen. Alaskan klee kai yhdistys ylläpitää UKC rekisteröityjen koirien sukutauluja ja muita koirakohtaisia terveystietoja. Rodulla on Suomessa oma yhdistys.[1]

Vaatimuksien mukainen alaskan klee kai näyttää pieneltä siperianhuskylta. Vaikka rotujen tulisi muistuttaa pitkälti toisiaan, niillä on fyysisiä eroavaisuuksia: alaskan klee kailla on lyhyempi kuono, suuremmat korvat ja korkeammalle asettunut häntä, jotka erottavat sen selvästi siperianhuskysta.lähde? Rodulla on siperianhuskyn ja alaskanmalamuutin tapaan valkoinen "kasvomaski".[2]

Alaskan klee kailla on kolme eri kokomuunnosta:[2][3]

 • Toy: säkä alle 33 cm
 • Mini: säkä 33–38 cm
 • Standard: säkä 38–43 cm

Koon poikkeaman virheet on luokiteltu perustuen poikkeaman vakavuuteen:lähde?

 • Vakava virhe: säkä 43–55 cm
 • Hylätty: säkä yli 55 cm

Luonne ja käyttäytyminen

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alaskan klee kai on energinen, eloisa, utelias, ylpeä, intuitiivinen, tarkkaavainen, sitkeä, ketterä ja nopea.[2] Lisäksi se on älykäs ja aktiivinen koira.lähde? Vaikka se on omaa perhettään kohtaan erittäin ystävällinen, vieraisiin se suhtautuu pidättyväisesti.[2] Sosiaalistaminen onkin sen vuoksi tärkeää, jotta se oppii sietämään vieraita.lähde? Se on erittäin ketterä kiipeilemään, joten se voi päästä helposti karkuun kotipihastaan. Kenneleissä yhdessä pidetyt klee kait ulvovat usein ryhmässä varhain aamulla ja myöhään yöllä.[2]

Alaskan klee kait ovat kohtuullisen aktiivisia ja niillä on korkea saalisvietti. Tämä tarkoittaa että vaikka niitä käsitellään hyvin ja ne kasvatetaan pienempien eläinten, kuten kanien, hamstereiden, kissojen taikka lintujen, kanssa ne saattavat silti yrittää hyökätä niiden kimppuun. Ne ovat mahtavia perhekoiria, jos ne totutetaan lasten kanssa olemiseen. Koska ne ovat älykkäitä ja niillä on suuri miellyttämisenhalu, ne menestyvät hyvin tottelevaisuuskoulutuksessa. Toinen sopiva laji on agility, joka auttaa energian purkamisessa.lähde?

Alaskan klee kai pyydystää ja tappaa miellellään hiiriä, kaniineja, oravia, hyönteisiä ja jopa käärmeitä.[2]

Linda Spurlin aloitti rodun kehittämisen Alaskassa Wasillan kaupungissa 1970-luvun alussa. Jalostuksessa käytettiin siperianhuskyä, alaskanmalamuuttia, schipperkeä ja amerikaneskimokoiraa.[2] Kaksi viimeistä valittiin jotta koko saataisiin sopivan pieneksi.lähde? Vasta vuonna 1988 Spurlin oli riittävän tyytyväinen jalostamaansa kantaan antaakseen yksilöitä myös muiden kasvattajien käyttöön.[2]

The Klee Kai National Kennel Club perustettiin vuonna 1995, jolloin julkaistiin myös ensimmäinen rotumääritelmä,[2] ja United Kennel Club tunnusti rodun virallisesti 1. tammikuuta 1997. Jalostusta jatkettiin, kunnes rotu tuli suuren yleisön tietoon vuonna 1998.lähde?

1900-luvun lopulla rodun kanta oli arviolta noin 500 yksilöä, levinneenä eri puolille Yhdysvaltoja.[2]

Inuiittien kielellä klee kai tarkoittaa "pientä koiraa".[2]

Terve ja iloinen alaskan klee kai.

Alaskan klee kai on moniin muihin rotuihin verrattuna huomattavan terve. Rodulla on kuitenkin joitain terveydellisiä vikoja:

 • Nuoruusiän kaihi
 • Maksasairaudet
 • Todella suuri arkuus
 • Sydänsairaudet, PDA mukaan lukien

Rotu voi kärsiä erilaisista vielä tuntemattomista sairauksista, sillä se on vielä nuori eikä se ole geneettisesti yhtenäinen.

Alaskan klee kait ovat suhteellisen helppohoitoisia, sillä ne ovat todella siistejä. Monet eivät pidä kastumisesta ja ne tarvitsee muutenkin pestä vain harvoin. Kuten suurosalla koirista, klee kailla on karvanlähtöaika kahdesti vuodessa.

 1. alaskankleekaifinry alaskankleekaifinry. Viitattu 20.10.2016.
 2. a b c d e f g h i j k Morris, Desmond. Dogs - The Ultimate Dictionary of Over 1000 Dog Breeds, s. 555. Trafalgar Square, 2008: North Pomfret, Vermont.
 3. Alaskan Klee Kai Information www.alaskankleekaiscam.com. Arkistoitu 20.10.2016. Viitattu 20.10.2016.