Alan Reed

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Alan Reed
Alan Reed in Time Table (1956).jpg
Henkilötiedot
Koko nimi Edward Bergman
Syntynyt20. elokuuta 1907
Yhdysvallat New York, New York
Kuollut14. kesäkuuta 1977 (69 vuotta)
Yhdysvallat Los Angeles, Kalifornia
Näyttelijä
Taiteilijanimet Blubber Bergman
Teddy Bergman
Falstaff Openshaw
Alan Reed Sr.
Aktiivisena 1944–1977
Merkittävät roolit Retu Kivinen
(Kiviset ja Soraset)
Aiheesta muualla
IMDb

Alan Reed oikealta nimeltään Edward Bergman (20. elokuuta 190714. kesäkuuta 1977) oli yhdysvaltalainen näyttelijä, joka muistetaan parhaiten Retu Kivisen ääniroolista 1960- ja 1970-luvulla.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alan Reed syntyi New Yorkissa, jossa hän opiskeli journalismia Columbia Universityssä. Valmistumisensa jälkeen Reed siirtyi esiintymään Broadwayn teatterinäytelmiin ja käytti usein kahta eri nimeä. Mikäli kyseessä oli koominen rooli, hän käytti taiteilijanimeään Alan Reediä, vakavammissa rooleissa taas oikeaa nimeään Edward Bergmania.

Teatterissa hänen äänilahjansa huomattiin ja Reed päätyi radioon, jossa hän teki pitkän menestyksekkään uran radionäyttelijänä ja -kuuluttajana esiintyen muun muassa NBC:n ja CBS:n radio-ohjelmissa. 1940-luvulla Reed siirtyi televisioon ja esiintyi aina 1960-luvulle asti usein vierailevissa rooleissa. Hän teki myös äänirooleja televisiossa 1950-luvulta lähtien uudelleen sitten radiossa esiintymisen jälkeen. Reedin tunnetuimmaksi rooliksi jäi animaatiohahmo Retu Kivinen, jota hän näytteli aína kuolemaansa saakka.

Reed kuoli sydänkohtaukseen Los Angelesissa 69-vuotiaana.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]