Al-Ain

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Al Ain)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näkymä al-Ainiin
Jebel Hafeet Al-Ainin lähellä

Al-Ain tai Al-Ayn (arab. العين‎, ’lähde’) on Arabiemiirikuntien liiton neljänneksi suurin kaupunki. Vuonna 2009 siellä arvioitiin olevan noin 374 000 asukasta. Se sijaitsee Abu Dhabin emiraatissa Omanin rajalla.[1] Moottoritiet, jotka yhdistävät al-Ainin Abu Dhabiin ja Dubaihin ja nämä kaksi toisiinsa, muodostavat sivultaan noin 150-kilometrisen kolmion maan keskiosiin.

Al-Ain sijaitsee Buraimin keitaalla, joka on ollut yhtäjaksoisesti asuttuna yli neljän tuhannen vuoden ajan.[2] Se on emiraateissa suosittu kotimaanmatkailukohde pitkän historiansa ja miellyttävän ilmastonsa takia.

Al-Ainin asukkaista suurin osa on siirtotyöläisiä Intiasta ja sen lähivaltioista. Emiraattien syntyperäisten asukkaiden osuus on muihin kaupunkeihin verrattuna suuri, länsimaisten siirtolaisten osuus taas pienempi kuin Dubaissa tai Abu Dhabissa. Arabiemiirikuntien liiton perustaja ja ensimmäinen presidentti Zayid ibn Sultan Al Nahyan syntyi siellä.

Vuonna 2013 julkistettiin suunnitelmia joiden mukaan kaupungin väkiluku kasvaisi 21 prosenttia seuraavan viiden vuoden aikana massiivisten rakennusprojektien avulla. Uusista asukkaista kolmannes olisi emiraattilaisia.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Abu Dhabi plans to build 17,000 villas for Emiratis The National, UAE. Viitattu 10.6.2013.
  2. Al-Ayn Encyclopedia Britannica. Viitattu 10.6.2013.
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Al-Ain.
Tämä Aasian maantieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.