al-Manar

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

al-Manar (Majakka) on libanonilainen televisioyhtiö.[1] Se on Lebanese Media Groupin tytäryhtiö, minkä osakkaina on mm. libanonilaisia kansanedustajia Bekaan laaksosta.

Yhdysvaltain valtiovarainministeriö ilmoitti jäädyttävänsä al-Manarin tilit 23. maaliskuuta 2006 yhdessä radioasema al-Nourin kanssa pitäen näitä Hizbollahin mediakäsinä. Kolmas Yhdysvaltain Hizbollahin kannattajana pitämä media on kommunistisen puolueen radio Sawt al-Shab.

Yhdysvaltain valtiovarainministeriön tiedotteen mukaan niin al-Manar kuin al-Nour ovat tarjonneet mainosaikaa Hizbollahille, joka on tätä kautta tarjonnut yhteystietoja ja kerännyt rahaa harjoittamaansa sosiaalityöhön. Tämän lisäksi Yhdysvaltain valtiovarainministeriön mukaan Hizbollahin johtaja Hassan Nasrallah olisi julkaissut kutsun kaikille libanonilaisille Hizbollahin sotilaalliseen koulutukseen osallistumiseksi niin al-Manarilla kuin al-Nourilla.

Vuonna 2004 Ranskan juutalaisten järjestö CRIF painosti Ranskan televisiota valvovaa CSA:ta, ettei al-Manarin sallittaisi televisioida ohjelmiaan Ranskassa siksi, että ne ovat järjestön mielestä antisemitistisiä. CSA taipui CRIF-järjestön vaatimukseen, ja al-Manar joutui lopettamaan lähetyksensä satelliitissa.

16. heinäkuuta 2006 Israel pommitti al-Manarin toimituksen käyttämän talon maan tasalle Beirutissa, sekä tuhosi Beirutin sähkölaitoksen öljyvarastoa siten, että 15 miljoonaa kilogrammaa öljyä vuoti pääasiassa Välimereen.

Syyrian kriisissä 2014 kanava asettui Hizbollahin tavoin Syyrian hallituksen puolelle.[2]

  1. Lebanon profile - Media BBC. Viitattu 14.11.2016.
  2. Syyrian hallitukselle tärkeä voitto pääkaupungin lähellä (...Syyrian hallitusta tukeva tv-kanava...) Yle. Viitattu 14.11.2016.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Yhdysvaltain valtiovarainministeriö:[1] (Arkistoitu – Internet Archive) U.S. Designates Al-Manar as a Specially Designated Global Terrorist Entity Television Station is Arm of Hizballah Terrorist Network
  • Euroopan unionin komissio:[2] EU Rules and Principles on Hate Broadcasts: Frequently Asked Questions