Akimiskinsaari

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Akimiskinsaari
AkimiskiCloseup.png
Maantiede
Muut nimet Akimiski Island
Sijainti 53°0′N, 81°20′W
Vesialue Hudsoninlahti
Pinta-ala 3 001 km²
Valtio
Valtio Kanada
Territorio Nunavut
Alue Qikiqtaalukin alue
Akimiskinsaaren sijainti

Akimiskinsaari (engl. Akimiski island) on Hudsoninlahden koillisosassa sijaitsevan Jamesinlahden suurin saari. Saaren pinta-ala on 3 001 km², joka tekee siitä maailman 164:ksi suurimman saaren ja 29:ksi suurimman Kanadassa. Saaresta on matkaa Ontarion provinssiin vain 19 km, ja hyvällä säällä saaresta on näköyhteys mantereelle.

Landsat satelliittikuva Akimiskin saaresta.

Akismiskinsaarella ei ole pysyvää asutusta. Saaren maasto on tasaista ja viettää pohjoiseen päin. Suurin osa kasvistosta koostuu jäkälistä, lehtisammalista, Sarakasveista ja kääpiökokoisista mustakuusista. Saaren itärannikolla on muuttolintujen suojeltu alue.

Saarella on paljon kosteikkoja ja kosteita savialueita (mudflats), vuoroveden ja purojen Jamesinlahteen tuomat ravinteet auttavat paikallisten kasvien ja eläinten menestymistä.

Akimiskinsaarella sijaitsee yksi muuttolintujen suojelualueista. Saaren ja Jamesinlahden kosteikot ja vesialueet ovat tärkeä ruokailualue monille muuttolinnuille.[1] Jamesinlahden ja Hudsoninlahden muodosta johtuen muuttolinnut kerääntyvät alueelle suurin määrin. Keväisin linnut pysyttelevät saaren eteläosissa, kunnes lumi sulaa pohjoiselta puolelta. Akimiskinsaaristoon kuuluvat Akimiskinsaari, Gasketinsaari, Gullerynsaaret; Albert Shoal, ja Akimiski Strait Isles.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Blaney, C S, and P M Kotanen. 2001. "Articles - The Vascular Flora of Akimiski Island, Nunavut Territory, Canada". The Canadian Field-Naturalist. 115, no. 1: 88.
  • Hill, Michael Robert John. Factors Influencing Pre- and Post-Fledging Growth and Survival of Canada Goose Goslings on Akimiski Island, Nunavut. Ottawa: National Library of Canada = Bibliothèque nationale du Canada, 2000. ISBN 0612425274
  • Martini, I. P. Sedimentary Geology of Akimiski Island, Canada. Sedimentary geology, v. 37, no. 4. Amsterdam: Elsevier, 1984.