Akimiskinsaari

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Akimiskinsaari
AkimiskiCloseup.png
Muut nimet
Akimiski Island
Sijainti
Vesialue
Pinta-ala
3 001 km²
Suojelualue
Akimiski Island Migratory Bird Sanctuary (en) (käännä suomeksi)View and modify data on Wikidata
Akimiskinsaaren sijainti

Akimiskinsaari (engl. Akimiski island) on Hudsoninlahden kaakkoisosassa sijaitsevan Jamesinlahden suurin saari. Saaren pinta-ala on 3 001 km², joka tekee siitä maailman 164:ksi suurimman saaren ja 29:ksi suurimman Kanadassa. Saaresta on matkaa Ontarion provinssiin vain 19 km, ja hyvällä säällä saaresta on näköyhteys mantereelle.

Landsat satelliittikuva Akimiskin saaresta.

Akimiskinsaarella ei ole pysyvää asutusta. Saaren maasto on tasaista ja viettää pohjoiseen päin. Suurin osa kasvistosta koostuu jäkälistä, lehtisammalista, Sarakasveista ja kääpiökokoisista mustakuusista. Saaren itärannikolla on muuttolintujen suojeltu alue.

Saarella on paljon kosteikkoja ja kosteita savialueita (mudflats), vuoroveden ja purojen Jamesinlahteen tuomat ravinteet auttavat paikallisten kasvien ja eläinten menestymistä.

Akimiskinsaarella sijaitsee yksi muuttolintujen suojelualueista. Saaren ja Jamesinlahden kosteikot ja vesialueet ovat tärkeä ruokailualue monille muuttolinnuille.[1] Jamesinlahden ja Hudsoninlahden muodosta johtuen muuttolinnut kerääntyvät alueelle suurin määrin. Keväisin linnut pysyttelevät saaren eteläosissa, kunnes lumi sulaa pohjoiselta puolelta. Akimiskinsaaristoon kuuluvat Akimiskinsaari, Gasketinsaari, Gullerynsaaret; Albert Shoal, ja Akimiski Strait Isles.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sympatric nesting eastern prairie population Canada Geese and Lesser Snow Geese fwcb.cfans.umn.edu. February 2006. Viitattu 30. lokakuuta 2008. [vanhentunut linkki]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Blaney, C S, and P M Kotanen. 2001. "Articles - The Vascular Flora of Akimiski Island, Nunavut Territory, Canada". The Canadian Field-Naturalist. 115, no. 1: 88.
  • Hill, Michael Robert John. Factors Influencing Pre- and Post-Fledging Growth and Survival of Canada Goose Goslings on Akimiski Island, Nunavut. Ottawa: National Library of Canada = Bibliothèque nationale du Canada, 2000. ISBN 0612425274
  • Martini, I. P. Sedimentary Geology of Akimiski Island, Canada. Sedimentary geology, v. 37, no. 4. Amsterdam: Elsevier, 1984.