Ajan rannalla

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ajan rannalla
Berättelse på tidens strand
Alkuperäisteos
Kirjailija Henning Mankell
Kieli ruotsi
Kustantaja Ordfront
Julkaistu 1998
Sivumäärä 226
ISBN 917-324-553-4
Suomennos
Suomentaja Laura Jänisniemi
Kustantaja Otava
Julkaistu 2008
Sivumäärä 298
ISBN 978-951-121-471-7
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Ajan rannalla on ruotsalaisen kirjailijan Henning Mankellin vuonna 1998 julkaisema kirja. Kuten monet muutkin Mankellin kirjat, se kertoo Afrikasta.

Kirja koostuu erillisistä, välillä toisiinsa limittyvistä tarinoista, ihmiskohtaloista, joita vanha afrikkalainen mies kertoo nuotion ääressä eurooppalaiselle kuulijalleen. Jotkin tarinoista ovat surrealistisia, esimerkiksi kuolleet ihmiset puhuvat eläville ja tulevat välillä takaisin maan päälle.

Mankell alkoi kirjoittaa romaaniaan jo 1970-luvulla vierailtuaan ensimmäistä kertaa siirtomaansodan kynsissä kamppailevassa Mosambikissa, mutta kirja vaati 25 vuotta kypsyttelyä ennen kuin se oli valmis[1].

Ajan rannalla ilmestyi suomeksi vuonna 2008 ja sai suomalaisilta arvostelijoilta ristiriitaisen vastaanoton. Helsingin Sanomien kriitikko Pertti Arvola totesi: "Ajan rannalla on kiehtova, jännittävästi polveileva romaani, josta paistaa Mankellin kiintymys afrikkalaisiin ja Afrikkaan. Paikoittain tämä kiintymys uhkaa tosin lipsahtaa hieman kritiikittömän ihannoinnin puolelle." Keskisuomalaisen Marko Ikävalko ei pitänyt kirjaa varsinaisesti huonona, mutta hänestä "kirjailijan ote ei ole luonteva, vaikka Mankell on varmaan yksi parhaista Afrikan tuntijoista".

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ajan rannalla Kirjat. Goodreads. Viitattu 31.12.2021.