Ainis

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ainis eli Ainiania ja muut antiikin Thessalian ja keskisen Kreikan alueet kartalla.

Ainis (m.kreik. Αἰνίς) eli Ainiania (Αἰνιανία, lat. Aeniania) oli antiikin aikainen alue Kreikassa. Se sijaitsi Thessalian eteläpuolella ja luettiin joskus osaksi Thessalian aluetta.[1]

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ainiin aluetta eli Sperkheios-joen ylempää laaksoa.

Ainis käsitti Sperkheios-joen ylemmän laakson. Se oli osa samaa seutua, jonka eteläisempi osa tunnettiin Oitaiana, ja alueiden raja on epäselvä. Ainiin luoteispuolella sijaitsi Dolopia, pohjoispuolella varsinainen Thessalia ja itäpuolella Malis. Alueen merkittävin kaupunki oli Hypata.

Polikset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ainiin polikset eli kaupunkivaltiot olivat:[2]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ainis sai nimensä ainianien (Ainianes, Αἰνιᾶνες) heimosta, Homeroksella ja Herodoroksella enienit (Eniēnes,Ἐνιῆνες), joka oli osa amfiktyoniliittoa.[3] Heimon sanotaan alun perin asuneen Thessalian itäosan Pelasgiotiin alueella ja myöhemmin myös lännempänä Epeiroksen rajalla, kunnes se asettui Thessalian eteläpuolella muun muassa Oitaian ja Ainiin alueelle.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Smith, William: Dictionary of Greek and Roman Geography. Boston: Little, Brown and Company, 1854. Teoksen verkkoversio.
  2. Hansen, Mogens Herman & Nielsen, Thomas Heine: An Inventory of Archaic and Classical Poleis. An Investigation Conducted by The Copenhagen Polis Centre for the Danish National Research Foundation. Oxford: Oxford University Press, 2004. ISBN 0-19-814099-1.
  3. Homeros: Ilias 2.749; Herodotos: Historiateos 7.132; Pausanias: Kreikan kuvaus 10.8.2; Harpokrates Ἀμφικτύονες.