Aikapankki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Aikapankit ovat rinnakkaisvaluuttaan ja vastavuoroisuuteen perustuvia pieniä talousjärjestelmiä. Yleisimmin aikapankkien käytössä lienee yleishyödyllisen yhteisön Community Exchange Systemin (CES) ylläpitämä aikapankkipalvelu.[1] Siinä palveluita vaihdetaan niin, että valuuttana on yksi tunti eli yksi tovi. Yleinen periaate aikapankeissa on, että jokaisen jäsenen työn vaihtoarvo on sama, toisin kuin esimerkiksi joissain LETS-järjestelmissä (Local Exchange Trading System).

Aikapankit Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ympäri Suomea on perustettu ainakin 45 aikapankkia.[2] Suurin ja tunnetuin lienee vuonna 2009 perustettu Stadin Aikapankki,[3] jossa on n. 4000 jäsentä ja jonka järjestelmässä on useita tuhansia palvelutarjouksia.lähde? Lisäksi aikapankkeja on perustettu muun muassa Mikkeliin, Joensuuhun, Jyväskylään, Kajaaniin, Kokkolaan, Kotkaan, , Kouvolaan, Kuopioon, Lappeenrantaan, Lohjalle, Mikkeliin, Pieksämäelle, Raaheen, Tampereelle, Turkuun, Vaasaan, Vantaalle, Rovaniemelle ja Ouluun.[2] Suomessa on myös isomman maantieteellisen alueen yhteisiä aikapankkeja, kuten esimerkiksi Hämeen- (Hämeenlinna, Hattula ja Janakkala), Keski-Uudenmaan- (Kerava, Järvenpää ja Tuusula) ja Eteläkärjen (Raasepori ja Hanko) Aikapankit.

Verotus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Verottajan tulkinnan mukaan[4] veronalaisena vaihtotyönä ei pidetä vaihtopiirissä välitettyjen tavanomaisten ja arvoltaan vähäisten työsuoritusten vaihtamista naapuriapuna toiseen vastaavan tyyppiseen työsuoritukseen. Näitä naapuriaputöitä ovat esimerkiksi lumitöiden tekeminen, kukkien kasteleminen, nurmikon leikkaaminen, renkaiden vaihto, autonpesu, lyhytaikainen lasten- tai koiranhoito, haravointi, ikkunoiden pesu, hieronta, vaatteiden korjaaminen, seuranpito ja vanhuksen kyyditseminen asioille.

Verotuksen alaista aikapankkitoiminta on siis silloin, kun se liittyy työn suorittajan tai työn vastaanottajan palkkatyöhön, elinkeinotoimintaan, maatalouteen tai muuhun tulonhankkimistoimintaan.

Mahdollinen verotus onnistuu CES-järjestelmässä esimerkiksi ns. "levy"- tai transaktioveron avulla, eli tietynsuuruinen osuus peritään jokaisesta tovien vaihdosta ja kerätään talteen, tai vaihtoehtoisesti vero voidaan maksaa suoraan jollekin yleishyödylliselle yhdistykselle tai järjestölle.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Community Exchange System kotisivut community-exchange.org. Viitattu 16.11.2014.
  2. a b CES Vaihtopiirit: Suomi community-exchange.org. Viitattu 19.4.2016.
  3. Stadin aikapankin kotisivu stadinaikapankki.wordpress.com. Viitattu 16.11.2014.
  4. Taloussanomat: Verottaja: Aikapankissa verotonta on vain naapuriapu taloussanomat.fi. Viitattu 16.11.2014.
Tämä talouteen, kaupankäyntiin tai taloustieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.