Aigialeus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Aigialeus (m.kreik. Αἰγιαλεύς, Aigialeús) oli kreikkalaisessa mytologiassa kahden eri hahmon nimi.

Adrastoksen poika[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aigialeus oli Adrastoksen, Argoksen kuninkaan, ja joko Ampitheian tai Demonassan vanhin poika.

Aigialeus oli yksi epigoneista, jotka kostivat isiensä epäonnistuneen sotaretken Thebaan valtaamalla kaupungin kymmenen vuotta isiensä yrityksen jälkeen[1]. Siinä missä Aigialeuksen isä Adrastos oli ainoa alkuperäisestä seitsikosta elossa selvinnyt sotapäällikkö, Aigialeus oli puolestaan ainoa epigoneista, joka sai hyökkäyksen aikana surmansa. Hänet surmasi Laodamas, Eteokleen poika[2], ja hänet haudattiin Pagaihin Megarikseen[3].

Kun Adtastos kuoli poikansa menettämisestä aiheutuneeseen suruun, Kyanippos, joka lähteestä riippuen on joko Aigialeuksen veli tai poika, seurasi tätä Argoksen kuninkaana.

Inakhoksen poika[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aigialeus oli joko yksi Inakhoksen, jokijumalan, ja Melian, okeanidin, pojista[4], tai vaihtoehtoisesti Foroneuksen ja jumalatar Peithon poika. Häntä pidetään Sikyonin perustajana.

Aigialeuksen kerrotaan yleensä kuolleen lapsettomana, mutta toisessa variaatiossa hänen kerrotaan olleen Europsin isä, joka puolestaan oli Apiksen isoisä. Aigialeus oli Sikyonin ensimmäinen asukas, ja hallitsi Pelloponnesoksella aluetta, jota kutsuttiin hänen mukaansa Aigialokseksi. Hän perusti tänne myös kaupungin nimeltä Aigialea.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Apollodoros, Kirjasto 3.7.2 (engl. käännös)
  2. Apollodoros, Kirjasto 3.7.3 (engl. käännös)
  3. Pausanias, Kreikan kuvaus 1.44.4 (engl. käännös)
  4. Apollodoros, Kirjasto 2.1.1 (engl. käännös)
  5. Pausanias, Kreikan kuvaus 2.5.6 (engl. käännös)