Foroneus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Foroneus oli kreikkalaisessa mytologiassa jokijumala, joka oli Inakhoksen ja nymfi Melian poika. Hänen sisaruksiaan olivat Aigaleus ja Io. Toisen uskomuksen mukaan Foroneus ei olisikaan ollut jokijumala, vaan ensimmäinen Argoksen alueella asunut ihminen[1], joka keksi myös tulenkäytön – eikä Prometheus, joka yleisemmän version mukaan oli varastanut sen Olympoksen jumalilta.[2] Tämän lisäksi Heran palvonta ja sepäntaidot lasketaan hänen aloittamikseen.

Foroneus hallitsijana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Foroneus seurasi isäänsä valtakunnan hallitsijana. Hän laajensi valtansa yli koko Peloponnesoksen ja perusti Foroneian kuningaskunnan ja perusti kauppasiirtokunnan, josta myöhemmin muodostui Argoksen kaupunki.

Foroneuksella oli kaksi puolisoa: nymfi Teledike, jonka kanssa hänellä oli lapset Niobe ja Apis, ja nymfi Kerdo, jonka kanssa hänellä oli Megaran ensimmäinen kuningas Kar.[3] Kuolemansa jälkeen hänet haudattiin Argokseen, jossa häntä vielä Pausaniaan aikana palvottiin.[4] Hänen poikansa Apis seurasi isäänsä valtaistuimelle.

Isänsä mukaan Io tunnettiin myös nimellä Foronis.

Foroneus jokijumalana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Zeuksen puoliso Hera ja merenjumala Poseidon pyysivät jokijumalia Foroneusta, Asterionia, Kefisosta ja Inakhosta päättämään, kumpi heistä saisi hallita Argolissa. Nämä ratkaisivat kiistan Heran hyväksi, jolloin Poseidon suitsi rangaistukseksi jokien alkulähteet niin, että joet kuivuivat aina silloin, kun pelkät sateet eivät tuoneet tarpeeksi vettä.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Pausanias, Periegesis tes Hellados ('Kreikan kuvaus') 2.15.5 (engl. käännös)
  2. Pausanias, Periegesis tes Hellados ('Kreikan kuvaus') 2.19.5 (engl. käännös)
  3. Pausanias, Periegesis tes Hellados ('Kreikan kuvaus') 1.39.6 (engl. käännös)
  4. Pausanias, Periegesis tes Hellados ('Kreikan kuvaus') 2.20.3 (engl. käännös)


Edeltäjä:
Inakhos
Argoksen kuningas

1800-luku eaa.
Kuvitteellinen kronologia
Seuraaja:
Apis