Ahvenkosken voimalaitos

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ahvenkosken voimalaitos
Tyyppi vesivoimalaitos, 2 × Kaplan
Teho 26 megawattia
Tuotanto 130 gigawattituntia vuodessa
Pudotuskorkeus 11,5 m
Omistaja Oy Mankala Ab
Perustaja Oy Abborfors Ab
Sijainti Pyhtää, Loviisa
Koordinaatit 60°29′38.3″N, 026°27′04.5″E

Ahvenkosken voimalaitos on vesivoimalaitos Kymijoen läntisimmän suuhaaran suulla Merikoskessa Pyhtään ja Loviisan rajalla Ahvenkoskella. Voimalarakennuksen suunnittelija on arkkitehti Karl Lindahl.[1]

Voimalaitos on alun perin osakkaidensa valtiollisen paperitehdasyhtymän, Enso-Gutzeitin, Helsingin kaupungin, Kotkan kaupungin ja Tampella Oy:n omistaman Oy Abborfors Ab:n omaa tarvettaan varten käyttöön ottama vuonna 1933.

Kosken putouskorkeus on 11,5 metriä ja voimalan teho 26 MW.[2] Helsingin kaupunki osti voimalan Fortum Power and Heat Oy:ltä vuonna 2000. Vuonna 2002 Oy Abborfors Ab fuusioitiin Oy Mankala Ab:hen, joka on Helsingin Energian tytäryhtiö. Voimalaa ohjataan nykyään kaukokäytöllä Helsingin Energian keskusvalvomosta. Sen modernisointi valmistui vuoden 2012 syksyllä.[2]

Muut Oy Mankala Ab:n omistamat vesivoimalaitokset Kymijoessa ovat Mankalan voimalaitos Iitissä, Ediskosken voimalaitos ja Klåsarön vesivoimalaitos Pyhtäällä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ahvenkosken historiallinen ympäristö Valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt RKY. Museovirasto.
  2. a b Kymijoen vesivoimalaitokset Helsingin Energia. Viitattu 15.11.2010.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]