Ahmose

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ahmose I
Ahmosea esittävä veistos
Ahmosea esittävä veistos
Faarao
Hallitsi 1550 eaa.–1525 eaa.
Edeltäjä Kamose
Seuraaja Amenhotep I
Tiedot
Vanhemmat Seqenenre Tao ja Aahotep
Puoliso Ahmose-Nefertari
Monumentit kenotafi Abydoksessa
Nimi hieroglyfein
N11F31S29

syntymänimi: Ahmose
’Kuusta syntynyt’

N5
V30
F9
X1 X1

valtaistuinnimi: Nebpehtyra
’Ra-jumala on voiman herra’


Ahmose tai Ahmose I oli ensimmäinen Uuden valtakunnan faarao ja hän myös perusti 18. dynastian. Hän hallitsi vuosina 1550–1525 eaa. Kuningatar Aahotep toimi Ahmosen sijais- ja mahdollisesti kanssahallitsijana hallintokauden alkuvuosina.[1]

Ahmosen isä oli faarao Seqenenre Tao ja hänen äitinsä kuningatar Aahotep. Hänen päävaimonsa oli hänen sisarensa Ahmose-Nefertari,[1] [2] jonka kanssa hän sai neljä tytärtä. Nuorimmat Merytamen ja Satamen kuolivat nuorina, kolmannesta tuli kuningatar Aahotep II ja neljäs, Satkames, kuoli noin 30-vuotiaana. Poikia heillä oli kolme, joista vanhin, Siamen, kuoli nuorena, toisesta ei ole tietoa ja kolmannesta tuli faarao Amenhotep I. Lisäksi Ahmosella oli sivuvaimojensa Kasmutin ja Inhapin kanssa ainakin kaksi tytärtä, Tair ja Henttameh sekä mahdollisesti Ahmose, jonka äidistä ei ole varmaa tietoa.lähde?

Ahmosen muumio

Manethon mukaan Ahmose hallitsi 25 vuotta ja neljä kuukautta. Ahmosen muumion tutkimukset paljastivat, että hän oli kuollessaan vain 35-vuotias, joten hänen on täytynyt tulla faaraoksi hyvin nuorena. Tämä saattaa olla mahdollista, kun otetaan huomioon, että Ahmosen isä Seqenenre Tao ja veli Kamose kuolivat nuorina.[3] Ahmosen hallituskausi koostui pääasiassa taisteluista hyksoja vastaan. Egyptologit pitävät todennäköisenä että hyksot saivat valloitettua Ahmosen hallintokauden alussa Heliopoliin. Ensimmäisen kymmenen hallintovuotensa aikana Ahmosen joukot saivat piiritettyä mereltä käsin Avariksen. Avariksen piiritys kesti pitkään ja se keskeytyi välillä jo vapautettujen alueiden noustua kapinaan egyptiläisiä vastaan. Ahmosen joukot saivat vapautettua Avariksen Ahmosen 12 tai 15:dennentoista hallintovuoden aikana.[2] Hän menestyi lopulta hyksoja vastaan ja sai ajetuksi heidät pois Egyptistä mutta menetti taisteluissa isänsä ja veljensä. Hän liitti myös Nubian ja Palestiinan takaisin Egyptiin ja loi näin pohjan Uuden valtakunnan kukoistukselle. Lisäksi Ahmose palautti Kušin varakuninkaan viran ja levitti näin vaikutusvaltansa kauas etelään[3].

Ahmose haudattiin todennäköisesti Dra Abu el-Nagan alueelle Thebaan, mutta haudan tarkka sijainti ei ole tiedossa. Hänen muumionsa löytyi kuitenkin vuonna 1881 löydetystä muumiokätköstä,[1] ja sitä säilytetään nykyään arkkuineen Kairon museossa. Abydoksessa on Ahmoselle rakennettu pyramidi-kenotafi[3].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Margaret Bunson: Encyclopedia of ancient Egypt, s. 16. Infobase Publishing, 2002. ISBN 9780816045631.
  2. a b http://www.touregypt.net/featurestories/ahmose1.htm
  3. a b c Dariusz Sitek: Ancient Egypt - Dynasty XVIII narmer.pl. Viitattu 4.6.2023. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Edeltäjä:
Kamose
Egyptin faarao
18. dynastia
Seuraaja:
Amenhotep I