Ahmose

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ahmosen muumio
Ahmose hieroglyfein
syntymänimi
Hiero Ca1.svg
N11F31S29
Hiero Ca2.svg
Ahmose
Kuusta syntynyt
valtaistuinnimi
Hiero Ca1.svg
N5
V30
F9
X1 X1
Hiero Ca2.svg
Nebpehtyra
Ra-jumala on voiman herra

Ahmose oli ensimmäinen Uuden valtakunnan faarao ja hän myös perusti 18. dynastian. Hän hallitsi vuosina 1550–1525 eaa. Kuningatar Aahotep toimi Ahmosen sijais- ja mahdollisesti kanssahallitsijana hallintokauden alkuvuosina.[1]

Ahmosen isä oli faarao Tao ja hänen äitinsä kuningatar Aahotep. Hänen päävaimonsa oli hänen sisarensa Ahmose-Nefertari,[1] [2] jonka kanssa hän sai neljä tytärtä. Nuorimmat Merytamen ja Satamen kuolivat nuorina, kolmannesta tuli kuningatar Aahotep II ja neljäs, Satkames, kuoli noin 30-vuotiaana. Poikia heillä oli kolme, joista vanhin, Siamen, kuoli nuorena, toisesta ei ole tietoa ja kolmannesta tuli faarao Amenhotep I. Lisäksi Ahmosella oli sivuvaimojensa Kasmutin ja Inhapin kanssa ainakin kaksi tytärtä, Tair ja Henttameh sekä mahdollisesti Ahmose, jonka äidistä ei ole varmaa tietoa.lähde?

Ahmosen hallituskausi koostui pääasiassa taisteluista hyksoja vastaan. Egyptologit pitävät todennäköisenä että hyksot saivat valloitettua Ahmosen hallintokauden alussa Heliopoliin. Ensimmäisen kymmenen hallintovuotensa aikana Ahmosen joukot saivat piiritettyä mereltä käsin Avariksen. Avariksen piiritys kesti pitkään ja se keskeytyi välillä jo vapautettujen alueiden noustua kapinaan egyptiläisiä vastaan. Ahmosen joukot saivat vapautettua Avariksen Ahmosen 12 tai 15:dennentoista hallintovuoden aikana.[2] Hän menestyi lopulta hyksoja vastaan ja sai ajetuksi heidät pois Egyptistä mutta menetti taisteluissa isänsä ja veljensä. Hän liitti myös Nubian ja Palestiinan takaisin Egyptiin ja loi näin pohjan Uuden valtakunnan kukoistukselle.

Ahmose haudattiin todennäköisesti Dra Abu el-Nagan alueelle Thebaan, mutta haudan tarkka sijainti ei ole tiedossa. Hänen muumionsa löytyi kuitenkin vuonna 1881 löydetystä muumiokätköstä,[1] ja sitä säilytetään nykyään arkkuineen Kairon museossa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Margaret Bunson: Encyclopedia of ancient Egypt, s. 16. Infobase Publishing, 2002. ISBN 9780816045631.
  2. a b http://www.touregypt.net/featurestories/ahmose1.htm

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Edeltäjä:
Kamose
Egyptin faarao
18. dynastia
Seuraaja:
Amenhotep I