Amenhotep I

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Amenhotep hieroglyfein
syntymänimi
M17Y5
N35
R4
X1 Q3
Amenhotep
Amon-jumala on tyytyväinen
valtaistuinnimi
N5D45D28
Djeserkara
Ra-jumalan sielu on pyhä

Amenhotep I hallitsi Egyptiä Uuden valtakunnan 18. dynastian aikaan vuosina 1525–1504 eaa.[1] Ensimmäiset vuotensa hän hallitsi todennäköisesti äitinsä rinnalla. Amenhotepin viimeisinä vuosina hänen kenraalinsa Thutmosis I toimi hänen kanssahallitsijanaan.

Amenhotepin isä oli hänen edeltäjänsä faarao Ahmose ja hänen äitinsä oli kuningatar Ahmose-Nefertari. Hänen vaimojaan olivat mm. Aahotep II sekä Ahmose-Merytamon. Hänen ainoa poikansa Amenemhat kuoli nuorena, joten hänellä ei ollut perillisiä.

Amenhotep joutui heti hallituskautensa alussa koetukselle, kun libyalaiset valtasivat Ala-Egyptin. Hän onnistui kuitenkin ajamaan libyalaiset pois Egyptistä. Hänen tiedetään johtaneen myös sotaretken Nubiaan, jossa hän onnistui lyömään nubialaiset joukot. Lisäksi hän laajennutti Karnakin temppeliä arkkitehtinsa Ienin avustuksella.

Amenhotep haudattiin Dra Abu el-Nagan alueelle Thebassa. Hänen muumionsa oli vuonna 1880 löydetyssä muumiokätkössä, yhä kuolinnaamio kasvoillaan. Muumio on nykyään Kairon museossa ja on ainoa kuninkaallinen muumio jota ei ole avattu.

Amenhotep I:n muumio.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Margaret Bunson: Encyclopedia of ancient Egypt, s. 29. Infobase Publishing, 2002. ISBN 9780816045631.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Edeltäjä:
Ahmose
Egyptin faarao
18. dynastia
Seuraaja:
Thutmosis I