Agrostis rossiae

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Agrostis rossiae
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Yksisirkkaiset Liliopsida
Lahko: Poales
Heimo: Heinäkasvit Poaceae
Alaheimo: Poöideae
Suku: Röllit Agrostis
Laji: rossiae
Kaksiosainen nimi

Agrostis rossiae
Vasey[1]

Katso myös

  Agrostis rossiae Wikispeciesissä
  Agrostis rossiae Commonsissa

Agrostis rossiae on röllien sukuun kuuluva heinäkasvi, jota tavataan vain Yellowstonen kansallispuistossa. Se kasvaa 5–15 senttimetriä pitkäksi, ja sen kasvupaikkana on lämpiävät vulkaaniset alueet. Kasvit kuolevat kuumuuteen jo heinäkuuhun mennessä.

Ulkonäkö ja koko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

A. rossiae kasvaa 5–15 senttimetriä pitkäksi, ja sen 1,2–5 senttimetriä pitkät ja 0,5–2 millimetriä leveät lehdet kasvavat varren alaosassa. Varren päässä on 2–6 senttimetriä pitkä röyhy, jossa kasvaa tiheästi tähkylöitä. Pienet kukat ovat muodostuneet 1,5 millimetriä pitkästä vihneettömästä kaleesta ja surkastuneesta helpeestä.[2] Kasville on tyypillistä, että sen pienet kukat eivät aukea missään vaiheessa kokonaan. Ne ovat jo esillä helmi-maaliskuussa, mutta siemeniä kasvi ei tuota vielä silloin. Kasvi alkaa kuivua jo varhain kesällä, kun sitä lämmittää sekä maaperän lämpö että aurinko, ja jo heinäkuussa eläviä yksilöitä on jo vaikea löytää.[3]

Levinneisyys ja elinympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

A. rossiae on Yellowstonen kansallispuiston kotoperäinen laji. Sitä kasvaa vain Fireholejoen ja Shoshonejärven geysirlaaksoissa. Laji tarvitsee ilmeisesti juuri sopivan kostean ja lämpimän elinympäristön. Maaperän lämpötila lajin kasvupaikoilla on yleensä muutaman sentin syvyydessä noin 40 astetta. A. rossiae onkin yleensä kevään ensimmäisiä vihertäviä kasveja, kun se saattaa alkaa kasvaa jo tammikuun alkupuolella.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Fertig, Walter: Agrostis rossiae (pdf) Wyoming Natural Diversity Database. 10.3.2011. Laramie, Wyoming: University of Wyoming. Arkistoitu 30.12.2015. Viitattu 1.2.2012. (englanniksi)
  • Yellowstone Resources & Issues 2011. Mammoth, Wyoming: Division of Interpretation, 2011. National Park Service (viitattu 1.2.2012). (englanniksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Agrostis rossiae Plants Database. United States Department of Agriculture. Viitattu 1.2.2012. (englanniksi)
  2. Fertig, s. 1.
  3. a b Yellowstone Resources & Issues 2011, s. 86.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kasveihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.