Afroditen temppeli (Rhodos)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Afroditen temppeli
Afroditen temppelin rauniot Ródoksen vanhassakaupungissa.
Afroditen temppelin rauniot Ródoksen vanhassakaupungissa.
Sijainti Ródoksen kaupunki, Ródos, Etelä-Egean saaret, Kreikka
Koordinaatit 36°26′45″N, 28°13′39″E
Rakennustyyppi kreikkalainen temppeli
Valmistumisvuosi 200-luku eaa.
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Afroditen temppeli oli antiikin aikainen Afrodite-jumalattarelle omistettu kreikkalainen temppeli Rhodoksen kaupungissa samannimisellä saarella (nyk. Ródos) Kreikassa.[1] Sen rauniot sijaitsevat Ródoksen vanhankaupungin koillisosassa nykyisessä Ródoksen kaupungissa.

Afroditen temppelin raunioita.
Temppelin koristeosia.

Afroditen temppeli rakennettiin hellenistisellä kaudella 200-luvulla eaa.[1] Se sijaitsi kaupungin pääsataman ja sotasataman välisellä alueella. Temppelirakennus oli sijoitettu tavan mukaan itä-länsisuuntaisesti. Temppeli oli pienikokoinen ja sen päädyssä oli pylväät (prostylos in antis). Sen rakennusmateriaali oli kalkkikiveä, joka oli päällystetty stukkolla. Temppelin sisällä naoksen eli cellan kolmella sivulla oli joonialaiset pylväät, jotka olivat pitkillä sivuilla puolipylväitä.[2]

Temppelistä on säilynyt sen perustuksia ja muutamia muita osia, mukaan lukien koristeosia, ja vähäisinäkin ne ovat nykyisin alakaupungin parhaiten näkyvissä olevat jäänteet.[1][3] Rauniot sijaitsevat lähellä Ródoksen kaupungin taidemuseota ja Heprealaisten marttyyrien aukiota (Plateía Evraíon Martýron), hieman pohjoiseen Ródoksen arkeologisesta museosta.[3] Arkeologisessa museossa oleva Afrodite Pudica -tyylinen Afroditea esittävä veistos on mahdollisesti peräisin temppelistä.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Stillwell, Richard & MacDonald, William L. & McAllister, Marian Holland (toim.): ”Rhodes (including Ialysos, Kameiros, Lindos, Vroulia, the city of Rhodes, Mt. Atabyrion) Dodecanese, Greece”, The Princeton Encyclopedia of Classical Sites. Princeton, N. J.: Princeton University Press, 1976. Teoksen verkkoversio. (englanniksi)
  2. a b Arkeologisen kohteen opastaulu commons.wikimedia.org. Viitattu 8.5.2017.
  3. a b ”Rhodes”, Greek Island Hopping 2008, s. 416 ja karttasivut, 422–423. Thomas Cook Publishing, 2008. ISBN 978-1-84157-839-2.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]