Afrikanpalmunäätä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Afrikanpalmunäätä
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Nisäkkäät Mammalia
Lahko: Petoeläimet Carnivora
Heimo: Afrikanpalmunäädät Nandiniidae
Pocock, 1929
Suku: Nandinia
Gray, 1843
Laji: binotata
Kaksiosainen nimi

Nandinia binotata
(Gray, 1830)

Afrikanpalmunäädän levinneisyys
Afrikanpalmunäädän levinneisyys
Katso myös

  Afrikanpalmunäätä Wikispeciesissä
  Afrikanpalmunäätä Commonsissa

Afrikanpalmunäätä (Nandinia binotata) on Keski-Afrikassa elävä petoeläin, sukunsa ja heimonsa (afrikanpalmunäädät, Nandiniidae) ainoa laji.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Afrikanpalmunäädän ruumiilla on mittaa 44-57 senttimetriä ja se painaa 2,5 kilogrammaa. Sen juovikas häntä on yhtä pitkä kuin ruumis. Afrikanpalmunäädän olkapäillä on kaksi tunnusomaista vaaleaa täplää.[2]

Ravinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Afrikanpalmunäätä käyttää pääravintonaan puiden ja köynnöskasvien hedelmiä (jopa 80% ruokavaliosta)[2]. Se syö ainakin 12 eri kasvilajin hedelmiä ja todennäköisesti levittää niiden siemeniä[2]. Satunnaisesti se syö myös eläinravintoa, yleensä lintuja ja pieniä nisäkkäitä, mutta toisinaan jopa pottoja[2].

Levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Afrikanpalmunäätää tavataan Keski-Afrikassa, Etelä-Sudanista Zimbabween ulottuvan alueen metsissä, joissa se elää puissa.

Elintavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yleensä afrikanpalmunäädät välttelevät toisiaan, mutta parhaille hedelmäapajille voi joskus kokoontua ruokailemaan jopa 12-15 yksilöä. Afrikanpalmunäätäuroksella on yli 100 hehtaaria laaja reviiri, jolla sen kanssa asuu 1-3 naarasta. Uros parittelee naaraiden kanssa kesäkuussa. Noin kolmen kuukauden kantoajan jälkeen naaras synnyttää tavallisesti 2-3 poikasta köynnöksistä valmistettuun pesään. Poikaset vieroitetaan puolen vuoden ikäisinä, ja ne tulevat sukukypsiksi jo alle 2-vuotiaina. Afrikanpalmunäätä on yöeläin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Van Rompaey, H., Gaubert, P. & Hoffmann, M.: Nandinia binotata IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.1. 2008. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 12.7.2014. (englanniksi)
  2. a b c d Wilson, Don & Mittermeier, Russell: Handbook of the Mammals of the World. Volume 1. Carnivores, s. 51-52. Lynx Edicions, 2009.