Afrikanemeropuu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Afrikanemeropuu
Afrikanemeropuun puuainesta
Afrikanemeropuun puuainesta
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Sapindales
Heimo: Mahonkikasvit Meliaceae
Suku: Emeropuut Lovoa
Laji: trichilioides
Kaksiosainen nimi

Lovoa trichilioides
Harms

Katso myös

  Afrikanemeropuu Wikispeciesissä
  Afrikanemeropuu Commonsissa

Afrikanemeropuu (Lovoa trichilioides) on mahonkikasvien (Meliaceae) heimoon, emeropuiden (Lovoa) sukuun kuuluva kasvilaji. Se on suuri ja ainavihanta puulaji, jolla on tumma latvus. Afrikanemeropuu voi kasvaa 45 metriä korkeaksi. Puun runko on yleensä suora ja oksaton jopa 25 metrin korkeuteen asti. Rungon halkaisija voi olla suurimmillaan 1,2 metriä, mutta joskus jopa kaksi metriä.

Afrikanemeropuu muodostaa metsän latvuskerrosta ja sitä kasvaa siellä täällä ainavihannissa sekä lähes ainavihannissa metsissä merenpinnan tasosta 1200 metrin korkeuteen asti. Lajia tavataan luonnossa trooppisessa Afrikassa Sierra Leonesta Angolaan ja Kongon demokraattiseen tasavaltaan ulottuvalla alueella.

Afrikanemeropuuta kerätään luonnosta paikallisesti lääkinnällisiin tarkoituksiin sekä puutavaraksi. Joskus lajia istutetaan myös teiden varsille. Afrikanemeropuun puutavara on arvokasta ja sitä tuotetaan myyntiin. Sydänpuun väri vaihtelee keltaisenruskeasta harmaanruskeaan ja sydänpuun ympärillä on 3–7 cm paksu, selvästi erottuva kerros vaaleanruskeaa tai -harmahtavaa pintapuuta. Puutavara on hyvin arvostettua muun muassa ylellisten huonekalujen valmistuksessa, sisustuksessa, paneloinneissa, parketeissa sekä puukoristeluissa. Paikallisesti puutavaraa käytetään myös talojen rakentamiseen, kulkuvälineisiin, työkaluihin sekä kanoottien valmistukseen. Puutavara sopii lisäksi useisiin muihinkin käyttökohteisiin, kuten leluihin, kuljetuslaatikoihin tai ratapölkyksi ja sitä käytetään myös polttopuuna sekä puuhiilen valmistukseen.

Afrikanemeropuu on kostean tropiikin puulaji ja kasvaa alueilla, joilla vuoden keskilämpötila vaihtelee 20°C–29°C välillä ja vuotuinen sademäärä on 1000–2800 mm. Laji suosii kosteita kasvupaikkoja, jotka eivät kuivu, eivätkä tulvi. Luonnossa afrikanemeropuu kasvaa usein happamassa maaperässä. Nuoret puut kasvavat parhaiten hieman varjossa, mutta vanhemmiten ne suosivat valoisampia kasvupaikkoja. Afrikanemeropuu kasvaa hitaasti varsinkin aluksi; taimet kasvavat siementen itämisen jälkeen kahdessa vuodessa metrinkorkuisiksi ja kolmessa vuodessa 1,5 metriä korkeiksi. Hitaan alun jälkeen taimien kasvu nopeutuu ja seitsemässä vuodessa puut voivat kasvaa yhdeksänmetrisiksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Barstow, M.: Lovoa trichilioides IUCN Red List of Threatened Species. Version 2021-3. 2018. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 6.2.2022. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]