Adolph Zukor

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Adolph Zukor

Adolph Zukor (ent. Cukor, 7. tammikuuta 1873 Ricse, Unkari10. kesäkuuta 1976 Los Angeles, Kalifornia) oli elokuva-alan liikemies ja elokuvayhtiö Paramount Picturesin perustajajäsen.[1]

Cukor syntyi juutalaiseen perheeseen Ricsen kylässä silloisessa Itävalta-Unkarissa. Vuonna 1889, 16-vuotiaana, hän muutti Yhdysvaltoihin. Hän aloitti vaatimattomasti New Yorkissa. Vuonna 1892 hän muutti Chicagoon ja aloitti liiketoiminnan turkisalalla. Toiminta kasvoi nopeasti ja Cukor ansaitsi hyvin.[1]

Hän ryhtyi elokuva-alalle vuonna 1903, kun hänen serkkunsa Max Goldstein pyysi häneltä lainaa. Mitchell Mark oli laajentamassa teatteriketjuaan ja tarvitsi sijoittajia. Ketjun ensimmäinen teatteri oli Buffalossa sijaitseva Edisonia Hall, jonka salongissa esiteltiin Thomas Edisonin keksintöjä, kuten fonografi, hehkulamppu ja liikkuvat kuvat. Cukor ei ainoastaan lainannut Goldsteinille rahaa, vaan ryhtyi hänen liikekumppanikseen.

Vuonna 1912 Cukor muodosti Famous Players in Famous Plays -jakeluyhtiön levittämään ranskalaista elokuvaa Les Amours de la reine Élisabeth Yhdysvalloissa. Seuraavana vuonna hän sai taloudellista tukea New Yorkin teatteri- ja elokuva-alalla toimineilta Frohmanin veljeksiltä. He muodostivat Famous Players Film Company -yhtiön. Studio kehittyi ensin Famous Players-Laskyksi ja myöhemmin Paramount Pictures -yhtiöksi, jonka johtajana hän toimi vuoteen 1936 asti. Hän mullisti koko elokuva-alan järjestämällä tuotannon, jakelun ja esittelyn samaan yhtiöön.

Zukor vetäytyi Paramount Picturesin tehtävistä vuonna 1959. Hän kuoli 103-vuotiaana Los Angelesissa vuonna 1976.

  1. a b Krebs, Albin: Adolph Zukor Is Dead at 103; Built Paramount Movie Empire The New York Times. Viitattu 5.4.2013. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]