Adam Carolla

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Adam Carolla
Henkilötiedot
Syntynyt27. toukokuuta 1964 (ikä 59)
Philadelphia, Pennsylvania, Yhdysvallat
Ammatti Koomikko, radio- ja televisiojuontaja, näyttelijä
Siviilisääty Naimisissa
Aiheesta muualla
Kotisivu

Adam Carolla (s. 27. toukokuuta 1964, Los Angeles, Kalifornialähde?) on yhdysvaltalainen radio- ja televisiopersoona sekä koomikko. Carolla tunnetaan kotimaassaan esimerkiksi radio-ohjelmasta Loveline sekä television puolella ohjelmasta The Man Show, jota hän teki yhdessä Jimmy Kimmelin kanssa.

Vuonna 2006 Carolla työsti independent-elokuvan The Hammer, jota hän oli mukana kirjoittamassa ja tuottamassa. Hän myös näytteli elokuvan pääosan.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Adam Carolla syntyi Pennsylvanian osavaltiossalähde? italialais-amerikkaiseen perheeseen. Perhe muutti kuitenkin pian North Hollywoodiin Kaliforniaan, missä hän varttui aikuiseksi. Carollan isä on psykologi ja äiti seksiterapeuttilähde?.[1] Vanhemmat ovat sittemmin eronneet.

Carolla puhuu ohjelmassaan paljon perheestään ja siitä, kuinka hänen vanhempansa eivät olleet kiinnostuneita hänen kasvattamisestaan tai hänen elämästään ylipäätään. Hän sanookin saavuttaneensa asemansa ”vanhemmistaan huolimatta” eikä heidän avullaan.[1] Hän muutti pois kotoaan 18-vuotiaana.

Carolla nai vaimonsa Lynette Paradisen 28. syyskuuta 2002 ja 7. kesäkuuta 2006 parille syntyi kaksoset. Vapaa ajallaan Carolla on muun muassa innokas autoharrastaja.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Radio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Carollan radio-ura käynnistyi hänen kuultuaan että tuolloin radiossa urheilutoimittajana toiminut Jimmy Kimmel etsi itselleen nyrkkeilyvalmentajaa. Innokkaana radion puheohjelmien kuuntelijana Carolla päätti käyttää tilaisuutta hyväkseen ja yrittää päästä radioon töihin. Hän meni tapaamaan Kimmeliä henkilökohtaisesti ja miehistä tulikin hyvät ystävät. Kimmeliltä saamiensa ohjeiden mukaisesti Carolla suunnitteli itselleen roolihahmon ja pääsikin lopulta mukaan radiotyöhön.

Vuonna 1995 Carolla sai paikan nuorille suunnatun päihde- ja seksineuvontaohjelman Loveline juontajana Dr. Drew Pinskyn parina. Parivaljakko juonsi ohjelmaa marraskuuhun 2005 saakka, jolloin Carolla jätti ohjelman saatuaan paikan aamuohjelman juontajana. Carollan huumori yhdistettynä Pinskyn asiantuntemukseen keräsi ohjelmalle laajan kuuntelijakunnan. Heistä tuli myös hyviä ystäviä, ja Pinsky onkin vieraillut Carollan aamuohjelmassa useita kertoja.

Carollan juontama aamuohjelma The Adam Carolla Show starttasi 3. tammikuuta 2006. Hyvästä menestyksestä huolimatta ohjelman lähetykset keskeytettiin 20. helmikuuta 2009 aseman formaattimuutoksen vuoksi[2]. Carolla jatkaa kuitenkin oman ohjelman tekemistä podcast-muodossa[3].

Televisio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuodesta 1999 vuoteen 2003 Carolla teki Jimmy Kimmelin kanssa The Man Show -ohjelmaa Comedy Centralilla. Hän on ollut mukana myös ohjelmassa Crank Yankers ja vuonna 2005 hän juonsi lyhytaikaiseksi jäänyttä omaa talk show -ohjelmaansa Too Late with Adam Carolla. Vuonna 2008 Carolla oli mukana Yhdysvaltain Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa, ja hän karsiutui neljännellä kierroksella.

Kesäkuussa 2008 NBC ilmoitti, että se oli valinnut Carollan juontamaan yhdysvaltalaista versiota BBC:n Top Gear -ohjelmasta.[4] NBC ei kuitenkaan lopulta ottanut sarjaa ohjelmistoonsa, ja nyt sitä yritetään markkinoida kaapelikanaville[5].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b IMDb Biography imdb.com. Viitattu 11.2.2009. (englanniksi)
  2. KLSX will drop talk radio format to play Top 40 music ocregister.com. Arkistoitu 3.6.2009. Viitattu 21.2.2009. (englanniksi)
  3. The Adam Carolla Podcast carollaradio.com. Viitattu 21.2.2009. (englanniksi)
  4. Top Gear USA Hosts Announced AutoBlog. Viitattu 11.2.2009. (englanniksi)
  5. NBC Cuts Top Gear USA Due To Knight Rider Failure Jalopnik. Viitattu 11.2.2009. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]