Helokärsämö

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Achillea leptophylla)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Helokärsämö
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Kasvit Plantae
Kladi: Putkilokasvit Tracheophyta
Kladi: Siemenkasvit Spermatophyta
Kladi: Koppisiemeniset Angiospermae
Kladi: Aitokaksisirkkaiset
Kladi: Asteridit
Lahko: Asterales
Heimo: Asterikasvit Asteraceae
Alaheimo: Asteroideae[1]
Suku: Kärsämöt Achillea
Sektio: Micranthae
Laji: leptophylla
Kaksiosainen nimi

Achillea leptophylla
M.Bieb.

Katso myös

  Helokärsämö Wikispeciesissä
  Helokärsämö Commonsissa

Helokärsämö (Achillea leptophylla) on asterikasvien (Asteraceae) heimoon, kärsämöiden (Achillea) sukuun kuuluva kasvilaji.

Helokärsämö voi kasvaa 12–40 cm korkeaksi. Kasvi on yleisväritykseltään harmahtavanvihreä sekä pehmeäkarvainen tai hyvin harvoin lähes kalju. Juurakko on monihaarainen. Varret kasvavat yksittäin tai ryhmissä ja ovat poikkileikkaukseltaan pyöreitä. Varret ovat tavallisesti tyviltään haaroittuneita, harvoin haarattomia. Lehdet ovat yleismuodoltaan tasasoukkia tai suikeita ja pariliuskaisia. Kukintona on kerrannaishuiskiloksi järjestäytynyt mykeröstö, jossa on useita velttoperäisisiä, noin 1–3 cm halkaisijaltaan olevia muutaman mykerön ryhmiä. Mykeröiden kielimäiset laitakukat ovat muodoltaan pyöreitä tai munuaismaisia ja väriltään kirkkaankeltaisia. Helokärsämö kukkii touko–heinäkuussa ja tuottaa hedelmiä kesä–elokuussa. Hedelminä olevat pähkylät ovat pitkulaisia ja ruskeita, noin 1,3–1,5 mm pitkiä ja 0,4 mm leveitä. Helokärsämö on elomuodoltaan hemikryptofyytti.

Helokärsämö kasvaa tavallisesti kalkkikivirinteillä arokasvillisuuden joukossa tyypillisesti kallioisissa ja kivikkoisissa paikoissa. Lajia tavataan Kaakkois-Euroopassa Romaniassa, Moldovassa sekä Ukrainan kaakkoisosissa. Romaniassa laji on äärimmäisen uhanalainen (CR) laji.

Helokärsämöä on käytetty ravintokasvina, lääkekasvina sekä värikasvina.

  • Izverscaia, T., Ghendov, V., Ciocârlan, N. & Barancean, C., 2020: Synopsis on genus Achillea L. (Asteraceae Dumort.) in the flora of Dniester-Prut river region — Journal of Botany vol. XII, no. 1 (20), DOI: 10.5281/zenodo.4095778, https://ibn.idsi.md/sites/default/files/imag_file/36-52_0.pdf (englanniksi)
  1. Stevens, P. F.: Asteroideae Angiosperm Phylogeny Website. Viitattu 5.5.2022. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]