Kärsämöt

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kärsämöt
Ojakärsämö (Achillea ptarmica)
Ojakärsämö (Achillea ptarmica)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Asterales
Heimo: Asterikasvit Asteraceae
Suku: Kärsämöt Achillea
L.
Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Kärsämöt Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Kärsämöt Commonsissa

Kärsämöt (Achillea) on mykerökukkaisten kukkakasvien suku. Siihen kuuluu 115 lajia, jotka ovat ruohovartisia monivuotisia pystykasvuisia kasveja, joiden kukat ovat valkoisia, kellanvalkeita tai ruusunpunaisia.[1]

Suomessa kasvaa yleisenä kaksi kärsämölajia: siankärsämö (Achillea millefolium) ja ojakärsämö (Achillea ptarmica). Suomessa esiintyviä siankärsämön alalajeja ovat etelänsiankärsämö (Achillea millefolium subsp. millefolium) ja pohjansiankärsämö (Achillea millefolium subsp. alpestris).

Nämä Suomessa yleiset kärsämölajit ovat kukinnoltaan valkoisia tai vaaleita. Kalkkipitoisella maalla kasvaessaan siankärsämön kukinnon väri voi olla vaaleanpunainen tai jokin sävy valkoisen ja vaaleanpunaisen väliltä. Siankärsämö kasvaa yleensä kuivilla paikoilla, kuten niityillä. Kärsämöiden lehdet ovat vihreitä. Ojakärsämöä tavataan esimerkiksi kuivahkoilla ojanvarsilla.

Joitakin kärsämölajeja, -lajikkeita tai -risteymiä käytetään myös koristekasveina. Koristekasveina käytettäviä kärsämöitä ovat esimerkiksi kultakärsämö eli angervokärsämö (Achillea filipendulina), koreakärsämö (Achillea ptarmica var. multiplex) ja rikkikärsämö (Achillea 'Taygetea').

Lajeja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Anderberg, A. & A-L: Den virtuella floran 2004–2009. Tukholma: Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 11.7.2009. (ruotsiksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kasveihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.