Aarne Ankka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Aarne Ankka (ruots. Arne Anka) on ruotsalainen sarjakuvahahmo, jonka on luonut Charlie Christensen.[1] Aarne on kirjallisuutta harrastava, rahaton tukholmalainen, joka arvostelee sapekkaasti ruotsalaista yhteiskuntaa ja elämäntapaa, vippailee kaveriltaan Krilleltä rahaa oluen ostoon ja yrittää houkutella naisseuraa tekeytymällä väärinymmärretyksi runoilijasieluksi. Epäsympaattisista piirteistään huolimatta Aarnessa on myös idealistin ja romantikon vikaa, mikä ehkä selittää hänen huonon sopeutumisensa nyky-yhteiskuntaan.

Christensen piirsi sarjakuvaa ensimmäisen kerran vuosina 1983–1995. Sarjakuvan lopettamista Christensen perusteli sillä, että Espanjaan muutettuaan hän ei enää kyennyt arvostelemaan ruotsalaista yhteiskuntaa riittävän aidolla asenteella. Sarjakuvassa Aarne avioitui, ryhtyi viettämään tavallista perhe-elämää ja jätti hyvästit lukijoille.

Joulukuussa 2004 Aarne ilmaantui yllättäen toiseen Christensenin sarjakuvaan, Konrad K.:hon, Dagens Arbete -sanomalehdessä. Aarne on ottanut avioeron ja on elämänasenteeltaan jos mahdollista entistäkin kyynisempi. Pian Aarnesta tuli uudelleen sarjakuvan päähenkilö.

Aarne muistuttaa ulkonäöltään suuresti Aku Ankkaa, mistä syystä Disney uhkasi Christenseniä oikeudellisilla toimilla. Aarnen nokka muuttui joksikin aikaa teräväkärkiseksi, mutta sittemmin nokka palautui alkuperäiseen akuankkamaiseen muotoonsa. Tarinassa nokan samanmuotoisuus on selitetty sillä, että Aarne on käynyt ostamassa pilailupuodista Akun nokan. Silloin tällöin piirroksissa näkyykin Aarnen takaraivon yli kulkeva naru, jolla nokka on kiinnitetty kasvoille.[2] Christensen myös käytti Carl Barksiin viittaavaa taiteilijanimeä Alexander Barks.

Aarne Ankka -sarjakuvien pohjalta on tehty myös näytelmä, joka on esitetty Suomessa Teater Viirusin, Suomen Kansallisteatterin ja Svenska Teaternin yhteistuotantona ruotsiksi.[3] Syyskuussa 2006 näytelmä kantaesitettiin suomeksi Tampereen Työväen Teatterin näyttämölle Marika Vapaavuoren ohjaamana. Aarnea esitti näytelmässä Lari Halme.[4]

Sarjakuva-albumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Aarne Ankka – 1998 Kustannus Oy Jalava
    • mustavalkopainos, 47 sivua. Sisältää yhden sivun mittaisia sarjakuvia vuosilta 1983–1989
  • Aarne Ankka 2 – 1998 Jalava
    • mustavalkopainos, 46 sivua. Sarjakuvia vuosilta 1989–1991 sekä yksi vuodelta 1993
  • Aarne Ankka 3 – 1999 Jalava
    • mustavalkopainos, 38 sivua. Sarjakuvia vuosilta 1990–1993

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Editions Library Thing
  2. Valta, Reijo: Aarne Ankan uudet seikkailut Pois työpöydältä. 8.8.2014. Viitattu 8.8.2014.
  3. Arne Anka till Helsingfors[vanhentunut linkki] Nummer 2001
  4. Syksy 2006 Tampereen työväen teatteri