ASMR

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

ASMR (engl. autonomous sensory meridian response) tarkoittaa autonomisia, rauhoittavia aistielämyksiä. Ihmiset saavat näitä tuntemuksia etenkin kuulon, näön ja tuntoaistin kautta rauhallisissa tilanteissa. Kaikki ihmiset eivät tunne ASMR-tuntemuksia. ASMR voi ilmetä myös erikoisena kihelmöivänä tunteena, jonka voi tuntea eri puolilla kehoa.[1][2]

Auditiivinen ASMR[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Moni ihminen kokee ASMR-kokemuksia, kun kuulee jonkun puhuvan rauhallisesti. Reaktio on joillakin voimakkaampi, mikäli puhe on kuiskintaa. Kaikenlaiset hiljaiset ja hennot äänet voivat aiheuttaa reaktioita, kuten esimerkiksi pintojen raapiminen tai kirjan kansien koputtaminen sormenpäillä.

Samoin esimerkiksi lintujen laulu ja metsien kohina saattavat aiheuttaa ASMR-reaktioita.[1][2][3] [4]

Visuaalinen ASMR[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Esimerkiksi käsillä tehtävät hitaat liikkeet saattavat aiheuttaa ASMR-kokemuksia. Katsekontakti ja huomion saaminen lisäävät ASMR-reaktion voimakkuutta.

Terveysvaikutukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

ASMR-kokemuksien on väitetty rauhoittavan mieltä, lievittävän stressiä, nopeuttavan unensaantia ja auttavan unettomuudesta kärsiviä.[1]

Hoitomuodot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

ASMR-kokemuksia saa usein elämänsä aikana, mutta ASMR-hoidot perustuvat enimmäkseen YouTube-palvelusta löytyviin ASMR-videoihin sekä -kanaviin.[5] ASMR:sta ei ole tehty perusteellista tutkimusta, joten sitä ei voida pitää lääketieteellisenä hoitona.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c ASMR Lab -sivusto asmrlab.com. Arkistoitu 25.1.2016.
  2. a b Tunnetko kihelmöintiä? Matilda Koivisto näyttää, miten ASMR toimii Helsingin Sanomat. 5.9.2015. Arkistoitu 31.1.2016.
  3. Ephemeral Rift: Luonnonääniin perustuva ASMR-video (mp4) YouTube.
  4. ASMR Suomi-sivusto asmr.fi.
  5. Ephemeral Rift: ASMR-Youtubekanavan Traileri (mp4) 4.6.2014. Ephemeral Rift. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]