AISSat

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

AISSat-1 on ensimmäinen Norjassa kehitetty satelliitti, joka laukaistiin avaruuteen 12. heinäkuuta 2010 Intian PSLV-kantoraketilla.

AISSat-1 on nanosatelliitti: se koko on 20 x 20 x 20 cm ja se painaa kuusi kilogrammaa. Se lentää 600 km korkealla polaariradalla ja kuuntelee laivojen AIS-järjestelmien lähettämiä signaaleja. Yli 300-tonnisilla aluksilla tulee olla AIS-lähetin. Tällä Norja voi testata esim. laittoman kalastuksen valvontaa. Norjan rannikkovartiosto vastaanottaa satelliitin datan. Norwegian Defence Research Establishment (FFI) oli merkittävässä roolissa satelliitin kehitystyössä. Satelliitin toteutus maksoi noin 30 miljoonaa Norjan kruunua eli noin 5 miljoonaa euroa ml. laukaisu.[1]

Norjan avaruuskeskus osti satelliitin rungon Toronton yliopistolta, mikä on viime vuosikymmeninä ollut tapa opetella itse suunnittelemaan ja valmistamaan satelliitti. Norjalaiset rakensivat sen radiohyötykuorman.

FFI operoi satelliittia vuoden ajan ja sen jälkeen Kongsberg Satellite Services (KSAT) alkaa operoida ja rannikkovartiosto ottaa satelliitin datan järjestelmäänsä.

Euroopan avaruusjärjestö aloitti kesällä 2010 AIS-aiheisen teknologiaohjelman. Norjalaiset yritykset ottavat osaa tämän ohjelman ensimmäisiin projekteihin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]