A. E. W. Mason

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
A. E. W. Mason.

Alfred Edward Woodley Mason, tunnettu nimellä A. E. W. Mason, (7. toukokuuta 1865 Dulwich, Lontoo22. marraskuuta 1948 Lontoo) oli brittiläinen kirjailija.

Mason opiskeli Dulwich Collegessa ja Oxfordin Trinity Collegessa, josta valmistui 1888. Hänen ensimmäinen romaaninsa A Romance of Wastdale julkaistiin 1895. Hän kirjoitti kirjailijanuransa aikana yli 20 romaania sekä muutaman näytelmän ja novellikokoelman. Vuonna 1906 Mason valittiin parlamenttiin Coventrysta, mutta hän oli parlamentin jäsen vain yhden kauden eroten seuraavien vaalien yhteydessä 1910. Ensimmäisen maailmansodan aikana hän palveli armeijassa toimien tiedustelu-upseerina sekä Meksikossa että Espanjassa, joihin hän loi vastavakoiluverkkoja ja yleni majurin arvoon sodan loppuun mennessä. Mason kirjoitti myös ei-fiktiivisen kirjan Francis Draken elämästä ja häneltä jäi kesken amiraali Robert Blakesta kertova teos. Hän kuoli vuonna 1948. Hänelle oli tarjottu ritarinarvoa, mutta hän kieltäytyi todeten aatelisarvon merkitsevän vähän lapsettomalle miehelle.

Hänet tunnetaan parhaiten teoksestaan The Four Feathers (1902), joka on kuvattu elokuvaksi seitsemän kertaa. Kirja kertoo Harry Faversham -nimisestä nuoresta upseerista, joka eroaa palveluksesta juuri kun hänen yksikkönsä lähetetään sotaretkelle kukistamaan Egyptissä noussutta kapinaa. Hänen kolme toveriaan ja morsiamensa Ethne antavat Harrylle kukin valkoisen sulan pelkuruuden merkiksi. Harry päättää pelastaa kunniansa tekemällä tekoja, joiden ansiosta hän voi palauttaa sulat niiden antajille ja hän matkustaa Pohjois-Afrikkaan. Tarina on kuvattu elokuvaksi nimellä The Four Feathers kuusi kertaa ja lisäksi vuonna 1955 ilmestyi Myrsky yli Niilin, joka pohjautuu romaanin tarinaan. Viimeisin versio Valkoinen sulka sai ensi-iltansa 2002 ja sen pääosassa oli Heath Ledger.

Masonin suomennettuja teoksia ovat salapoliisiromaanit Villa Rosen murhenäytelmä (1910) ja Myrkkynuoli (1924). Romaanit kertovat hänen luomansa hahmon ranskalaisen tarkastaja Hanaudin edesottamuksista.

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:A. E. W. Mason  –  en:The Four Feathers
Tämä kirjailijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.