19 tuuman räkki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Räkkiin voidaan kiinnittää standardimittaisia laitteita.
Räkkikaappi

19 tuuman räkki on standardisoitu (EIA 310-D, IEC 60297 ja DIN 41494 SC48D) laiteteline tai -kaappi, johon voidaan asentaan nimensä mukaisesti 19 tuumaa (482,6 mm) leveällä etulevyllä varustettuja laitteita. Reunakiskojen välinen aukko on määritelty minimissään 17,72 tuuman eli 450mm leveäksi.[1]

Teline voi yksinkertaisimmillaan koostua kahdesta pystysuorasta alumiiniprofiilista tai peltilistasta johon laitteet kiinnitetään etupaneelistaan. Yleisimmin räkki on kuitenkin kaappimainen muodostuen neljästä profiilista tai listasta, joiden varaan asennetaan syvyyssuunnassa kiskot tai hyllyt laitteiden sijoitusta varten. Tällöin kiskot tai hyllyt toimivat laitteiden kannattimina ja etupaneelikiinnityksen tehtävänä on lähinnä pitää laite paikallaan räkissä.

Laitteiden, kiskojen ja hyllyjen kiinnittämiseen käytetään tavallisesti korimuttereita ja ruuveja. Räkkeihin on saatavissa usein myös runsaasti lisävarusteita, kuten tarvikelaatikoita, pyöriä, ovia ja sivupaneeleita. Suljettavissa räkkikaapeissa voi olla myös tuulettimet tai kylmäkone laitteiden synnyttämän lämmön poistamiseksi ja sopivan käyttölämpötilan ylläpitämiseksi.

Räkkejä käytetään ammattimaisessa käytössä mm. tieto-, tietoliikenne- ja audiotekniikan sekä erilaisten mittalaitteiden ja instrumenttien kiinnitykseen. Lukuisista toisiinsa kytkettävistä laitteista saadaan räkkiin asennettuna selkeä kokonaisuus. 19 tuuman räkki on näistä yleisin ja muodostunut standardiksi esimerkiksi palvelinkoteloissa. 23 tuuman räkki on toinen yleinen koko.

U-yksikkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Räkkiin kiinnitettävien laitteiden korkeutta mitataan käyttämällä U-yksikköä (engl. unit). Yhden räkkiyksikön korkeus on 44,45 mm (1,75 tuumaa). Yhden räkkiyksikön korkuista laitetta merkitään merkinnällä "1U", kahden yksikön korkuista laitetta merkinnällä "2U", jne. Laitteista, jotka vievät leveyssuunnassa vain puolen yksikön verran tilaa käytetään lisämerkintää "half-rack".

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. 19” Rack Spacing Overview - Industry Standard Ide Systems Ltd. Arkistoitu 22.8.2017. Viitattu 22.08.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.