Šarif

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Šarīf (arab. شريف‎) on perinteinen arabiheimon arvonimi. Sana kirjoitetaan joskus šeriffi, mutta se ei ole sukua englannin kielen sanalle sheriff. Šarifin arvonimi annetaan niille, jotka suojelevat heimoa ja sen omaisuutta, kaivoja ja maata.

Erityisesti arabimaailman sunnit käyttävät sanaa šarif Hasan ibn Alin jälkeläisistä, ja nimitystä sayyid käytetään Husain ibn Alin jälkeläisistä. Sekä Hasan että Husain ovat Muhammedin lapsenlapsia hänen tyttärensä Fatiman ja serkkunsa Alin avioliitosta. Myöhemmin termiä sayyid on käytetty osoittamaan sekä Hasanin että Husainin jälkeläisyyttä. Arabišiiat käyttävät termejä sayyid ja habib osoittamaan, että on kyse Hasanin ja Husainin jälkeläisistä.

Vuodesta 1201 siihen asti kun Ibn Saud valtasi Hejazin 1925 tämän perheen hallussa oli Mekan šarifin virka, ja heillä oli usein Hijazin kuninkaan arvonimi ja virka. Jälkeläiset hallitsevat nyt Jordanian kuningaskuntaa, ja nimi on peräisin Banū Hāshimilta, joka on Banu Quraišin alaheimo, johon Muhammed kuului.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]