Öljyntorjunta-alus Hylje

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Öljyntorjunta-alus Hylje
Hylje Turussa
Hylje Turussa
Tyyppi Öljyntorjunta-alus
Lippuvaltio Suomi
Kotipaikka Upinniemi
Omistaja Suomen ympäristöministeriö
Luovutettu 1981
Tekniset tiedot
Pituus 64,30 m
Leveys 12,5 m
Uppouma 1835 t
Nopeus 11 kn
Miehistö 18
Lähteet [1]

Hylje on Suomen ympäristöministeriön alainen öljyntorjunta-alus, jonka miehittämisestä ja käytöstä vastaa Puolustusvoimat. Öljyntorjuntalaitteisto on kehitetty Suomessa.

Rakentaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alus on rakennettu vuonna 1981. Sen pituus oli valmistuessaan 64 metriä, leveyden ollessa 12,5 ja syväyksen kolme metriä[2]. Se on konttityyppinen laiva, josta ”kontteja” muuttamalla saadaan muutettua laivan käyttötarkoitusta. Hylje modernisoitiin vuonna 2014, jolloin alus oli korjauksen vuoksi telakalla 13 kuukautta ja operatiiviseen öljyntorjuntavalmiuteen alus palasi elokuussa 2015. Modernisoinnin yhteydessä aluksen pituus ja uppouma kasvoivat, jolloin öljynkeräys kapasiteetti nousi 900 kuutiometriin.

Palveluskäyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hylje kuuluu 8. huoltolaivueeseen ja sen kotilaituri sijaitsee merivoimien varuskunnassa Upinniemessä. Aluksen kylkinumero on 799. Se voidaan muuttaa nopeasti miinanlaskijaksi tai miinantorjuntaan.

Alus kuuluu Rannikkolaivaston kalustoon ja sen päätehtävät ovat öljyntorjunta, kaapelityöt, sukeltajakoulutuksen tukialuksena toimiminen, kuljetus- ja tukialustehtävät.

Vuonna 1990 aluksen perää jatkettiin ohjailuominaisuuksien parantamiseksi, ja alus sai uudet 2 x 1000 hevosvoiman dieselmoottorit. Aiemmin sitä hinasi talvisin joko jäänmurtaja tai iso jäätä murtamaan pystyvä hinaaja.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Öljyntorjunta-alus Hylkeen peruskorjaus on saatu valmiiksi SYKE. Viitattu 19.3.2016.
  2. Valtion öljyntorjunta-alukset ymparisto.fi. Viitattu 3.1.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Öljyntorjunta-alus Hylje.