Öljyntorjunta-alus Hylje

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Öljyntorjunta-alus Hylje
Hylje Turussa
Hylje Turussa
Tyyppi Öljyntorjunta-alus
Lippuvaltio Suomi
Kotipaikka Upinniemi
Omistaja Suomen ympäristöministeriö
Luovutettu 1981
Tekniset tiedot
Pituus 64,30 m
Leveys 12,5 m
Uppouma 1835 t
Nopeus 11 kn
Miehistö 18
Lähteet [1]

Hylje on Suomen ympäristöministeriön öljyntorjunta-alus, jonka miehittämisestä ja käytöstä vastaa Puolustusvoimat. Öljyntorjuntalaitteisto on kehitetty Suomessa.

Suunnittelu ja valmistus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alus on rakennettu 1981. Valmistuessa sen pituus oli 64 metriä, leveys 12,5 ja syväys 3 metriä[2]. Se on konttityyppinen laiva, josta ”kontteja” muuttamalla saadaan muutettua laivan käyttötarkoitusta.

Palvelus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hylje kuuluu 8. huoltolaivueeseen ja sen kotilaituri sijaitsee merivoimien varuskunnassa Upinniemessä. Aluksen kylkinumero on 799. Se voidaan muuttaa nopeasti miinanlaskijaksi tai miinantorjuntaan. Alus kuuluu Rannikkolaivaston kalustoon ja sen päätehtävät ovat öljyntorjunta, kaapelityöt, sukeltajakoulutuksen tukialuksena toimiminen, kuljetus- ja tukialustehtävät.

Vuonna 1990 aluksen perää jatkettiin ohjailuominaisuuksien parantamiseksi, ja alus sai uudet 2 x 1000 hevosvoiman dieselmoottorit. Aiemmin sitä hinasi talvisin joko jäänmurtaja tai iso jäätä murtamaan pystyvä hinaaja. Hylje modernisoitiin vuonna 2014, jolloin alus oli korjauksen vuoksi telakalla 13 kuukautta. Operatiiviseen öljyntorjuntavalmiuteen se palasi elokuussa 2015. Modernisoinnin yhteydessä aluksen pituus ja uppouma kasvoivat, jolloin öljynkeräys kapasiteetti nousi 900 kuutiometriin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Öljyntorjunta-alus Hylkeen peruskorjaus on saatu valmiiksi SYKE. Arkistoitu 27.3.2016. Viitattu 19.3.2016.
  2. Valtion öljyntorjunta-alukset ymparisto.fi. Viitattu 3.1.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Öljyntorjunta-alus Hylje.