Upinniemen varuskunta

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Upinniemen varuskunta sijaitsee Kirkkonummella noin 11 kilometriä Kirkkonummen keskustaajaman eteläpuolella. Varuskunta on vahvuudeltaan Suomen suurimpiin kuuluvan joukko-osaston Rannikkoprikaatin ja sen edeltäjän Suomenlahden Meripuolustusalueen päätukikohta.

Varuskunta perustettiin vuonna 1956 Porkkalan varuskunnan nimellä puna-armeijan rakentaman sotasataman ympärille. Sotasatama siirtyi Suomelle Neuvostoliiton luovuttua ja vetäydyttyä Porkkalanniemen sotilastukikohdasta. Osa varuskunnan rakennuskannasta on edelleen neuvostoliittolaisten rakentamia.

Upinniemessä asuu jonkin verran myös siviilejä. Alue on ulkopuolisilta suljettua sotilasaluetta.

Joukko-osastot ja -yksiköt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rannikkoprikaatin joukko-osastoista Upinniemessä toimivat Suomenlinnan Rannikkorykmentti, Porkkalan Rannikkopataljoona ja Meritiedustelupataljoona. Lisäksi osa Rannikkolaivaston aluksista on sijoitettuna Upinniemeen. Rannikkoprikaatin komentajana ja samalla varuskunnan päällikkönä toimii kommodori Raimo Pyysalo vuodesta 2015 lähtien.

Maisemakuva Upinniemestä.

Upinniemessä koulutetaan vuosittain noin 1 800 varusmiestä. Alokaskoulutus annetaan merikomppaniassa, viestikomppaniassa, meritiedustelukomppaniassa ja huoltokomppaniassa. Peruskoulutuskauden jälkeen erikoiskoulutusta annetaan tulipatterissa, merikomppaniassa, viestikomppaniassa, meritiedustelukomppaniassa, rannikko-ohjuskomppaniassa, huoltokomppaniassa, sotilaspoliisikomppaniassa ja kuljetuskomppaniassa. Lisäksi Upinniemessä toimii taistelusukeltajia ja raivaajasukeltajia kouluttava Sukeltajakoulu.

Vain pieni osa saapumiserästä suorittaa lyhyemmän kuuden kuukauden koulutuksen. Kuusi kuukautta Upinniemessä palvelevat muun muassa kirjurit, pioneerit, sotilaskeittäjät, jalkaväkimiehet, viestimiehet sekä täydennysmiehet. Yhdeksän kuukautta palvelevia ovat laivaston miehistöjoukot, sotilaspoliisit, merivalvojat, lääkintämiehet ja työkoneenkuljettajat. Vuoden palvelevat aliupseerit, reserviupseereiksi koulutettavat sekä sotilaskuljettajat.

Muita toimijoita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varuskunnassa on toiminut myös Suojelukoulu ja sen alainen sotilaspalokunta sekä sukellustoimintaa palvellut Painekoeasema.

60-luvulta asti varuskunnassa sijaitsi myös Rannikkojääkäripataljoona RannJP, kunnes se siirrettiin Dragsvikiin.

Perinteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rannikkoprikaati ylläpitää Suomenlahden Meripuolustusalueen perinteitä. Meripuolustusalueen aikaisemmat nimet olivat Suomenlahden Laivasto (SLLaiv) ja sitä ennen Helsingin Laivastoasema (HelLAs) vuoteen 1992 asti. Perinnetoimintaa harrastavat killat Helsingin laivastokilta ja Laivaston Sukeltajakilta.