Ämpäripää

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee suomalaista televisio-ohjelman hahmoa. Yhdysvaltalaista muusikkoa käsittelee artikkeli Buckethead.

Ämpäripää on suomalaisessa yhteiskuntakriittisessä ajankohtaisohjelmassa esiintynyt hahmo. Ohjelman nimi oli Ämpäripää kertoo asioita,[1] ja sitä esitettiin paikallisilla suomalaisilla tv-kanavilla. Hahmolla oli aina nimensä mukaisesti sininen ämpäri päässään. Ämpäriin oli puhkottu silmänreiät ja suuaukko, jotta hän näkisi eteensä ja ihmiset saisivat hänen puheestaan selvää.

Hahmo esiintyi ensimmäistä kertaa Helsingin aluetelevisio ATV:lla vuonna 2001. Ämpäripää kuului kanavan katsotuimpiin ohjelmiin. ATV:n konkurssin jälkeen Ämpäripää esiintyi MoonTV:lla keväällä 2003. Diggarilla Ämpäripää nähtiin vuonna 2006. Nykyisin Ämpäripää jakaa näkemyksiään satunnaisesti sosiaalisessa mediassa. Hahmon näyttelijän nimeä ei ole kerrottu julkisuuteen. Etelä-Suomen Sanomat uutisoi vuonna 2003, että Ämpäripäätä olisi näytellyt juontaja Jussi Halli.[2] Toisaalta Ämpäripää oli kilautuskaverina Hallin ollessa kilpailijana Haluatko miljonääriksi? -ohjelmassa vuonna 2003.

Kaima[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Britannian politiikassa vaikutti 1980- ja 1990-luvuilla Lord Buckethead -nimellä esiintynyt henkilö. Hän edusti perustamaansa Gremloid-puoluetta ja kampanjoi Margaret Thatcherin vaalipiirissä vuoden 1987 parlamenttivaaleissa sekä John Majorin vaalipiirissä vuonna 1992. Vaaliohjelmaan kuului muun muassa ilmaisten polkupyörien ja karkkien jakaminen lapsille.[3] On epäselvää, onko Lord Buckethead toiminut inspiraation lähteenä suomalaiselle kaimalleen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kohteena kokeilevat nuoret. Jo kolme tv-kanavaa kosiskelee nuoria kaupunkilaisia perinteisiä rajoja rikkovien ohjelmiensa pariin Helsingin Sanomat. 9.12.2001. Viitattu 26.11.2018.
  2. Etelä-Suomen Sanomat: MoonTV ja ATV uskoivat energisyyteen, 26.7.2003, s.22
  3. blastr.com: 14 strange sci-fi candidates who campaigned in real elections (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikiquote-logo.svg
Wikisitaateissa on kokoelma sitaatteja aiheesta Ämpäripää.