Haluatko miljonääriksi?

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Haluatko miljonääriksi?
Who Wants to Be a Millionaire?
Haluatko miljonääriksi logo.png
Tyyli Visailuohjelma
Luoja(t) David Briggs
Mike Whitehill
Steven Knight
Perustuu Sony Pictures Televisionin formaattiin
Pääosissa Lasse Lehtinen
(juontaja 1999–2005)
Ville Klinga
(juontaja 2005–2007)
Jaajo Linnonmaa
(juontaja 2016–) [1]
Alkuperämaa Suomi
Iso-Britannia (alkuperäisformaatti)
Verkko Nelonen
1999–2005, 2016–
MTV3
2005–2007
Esitetty 12. marraskuuta 1999 – 4. maaliskuuta 2007[2],
23. tammikuuta 2016–
tauolla
Tuotantokausia 12 (1999-2005), 3 (2005-2007), 2 (2016)
Jaksoja 212 (1999-2005), 50 (2005-2007), 12 (2016)
Tunnuskappale Who Wants to Be a Millionaire Theme Song
Tuotanto
Tuotantoyhtiö(t) Jarowskij Suomi Oy 1999–2007
Rabbit Films Oy
2016–

Haluatko miljonääriksi? (alkuperäiseltä nimeltä Who Wants to Be a Millionaire?) on eräs maailman tunnetuimmista ja suosituimmista television tietokilpailuformaateista. Ohjelma perustuu Sony Pictures Entertainmentin formaattiin Who Wants to Be a Millionaire?. Sen ensimmäinen osa televisioitiin Isossa-Britanniassa 4. syyskuuta 1998. Formaattia ovat tuottaneet Celador-tuotantoyhtiö vuosina 1998–2007, 2waytraffic vuodesta 2007 lähtien ja vuodesta 2008 lähtien Sony Pictures Entertaiment. Kilpailun ovat luoneet David Briggs, Mike Whitehill ja Steve Knight.

Samalla nimellä on julkaistu myös televisio-ohjelman ideaa mukailevia video- ja mobiilipelejä, kirjoja sekä lautapelejä.

Alkuperäinen formaatti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Formaatin perusidea on, että ohjelmassa kilpailija voi voittaa suuren summan rahaa vastaamalla oikein asteittain vaikeutuviin kysymyksiin, joihin annetaan neljä vaihtoehtoa. Pääpalkinto on esimerkiksi brittiversiossa miljoona puntaa.

Ennen varsinaisen pelin alkua on esikarsintakierros (kutsutaan myös nimellä nopein sormi voittaa, engl. fastest finger first), jossa kilpailijoita pyydetään valitsemaan oikean järjestys neljälle vastausvaihtoehdolle. Nopeimmin tässä suoriutunut kilpailija pääsee varsinaiselle pelikierrokselle vastaamaan kysymyksiin pääpalkinnon voittamiseksi. Esikarsintakierroksen pelaajamäärä vaihtelee maaversioittain: Suomessa on aina ollut kuusi pelaajaa, kun taas esimerkiksi alkuperäisversiossa Iso-Britanniassa pelaajia on ollut kymmenen.  Jos kaksi pelaajaa vastaa oikein täsmälleen samassa ajassa, pelataan heidän välillään uusi kierros. Jos taas kukaan ei osaa asettaa vaihtoehtoja oikeaan järjestykseen, kilpailijoille esitetään uusi kysymys. Jos kilpailijoiden joukossa on näkövammaisia, juontaja lukee kaikki vaihtoehdot ääneen ennen vastauslaitteiden aktivoimista.

Varsinaisessa pelissä juontaja esittää pelaajalle kolmessa portaassa asteittain vaikenevia kysymyksiä, joita on yhteensä 15. Kysymyksiin on aina neljä vaihtoehtoa A-D, joista kilpailijan on valittava oikea ilman uuden yrityksen mahdollisuutta. Ensimmäisen kysymyksen vastausvaihtoehto D on erityisesti ensimmäisissä tuotannoissa ollut täysin virheellinen, absurdi vastaus. Jokaisella kysymyksellä on rahallinen arvo, jonka kilpailija voittaa vastaamalla kysymykseen oikein. Juontaja lukee kysymyksen pelaajalle ääneen, minkä lisäksi pelaaja näkee kysymyksen vaihtoehtoineen koko ajan omalta näytöltään. Missään Suomessa esitetyissä jaksoissa ja suurimmassa osassa ulkomaalaisiakaan kilpailijan vastausaikaa ei ole rajoitettu, ja pelin edetessä kilpailijat usein pohtivatkin vaativia kysymyksiä pitkään. Kun kilpailija on esittänyt vastauksensa, juontaja kysyy tältä, haluaako hän lukita vastauksen. Kilpailija voi myös todeta lukitsevansa vastauksen jo itse, jolloin juontaja ei enää vahvista asiaa kilpailijalta. Kun kilpailija ilmoittaa vastauksen olevan lopullinen, juontaja lukitsee sen eikä sitä voi enää sen jälkeen muuttaa. Ensimmäiset viisi kysymystä ovat yleensä niin helppoja, että vastauksen erillistä lukitsemista ei tehdä. Formaatin mukaan tietokone arpoo kysymykset ja vastausvaihtoehtojen järjestyksen täysin sattumanvaraisesti.

Alkuperäisessä formaatissa palkintosumma karkeasti kaksinkertaistui kysymys kerrallaan, mutta Suomen formaatissa palkintosumma on kasvanut alkupäässä hieman hitaammin ja loppua kohden taas isommin harppauksin. Suomessa viides ja kymmenes kysymys ovat vaikeustasonsa viimeisiä, joihin vastaamalla takaa itselleen vähintään kyseisen rahasumman, vaikka vastaisikin myöhemmin väärin.

Pelaaja voi lopettaa milloin tahansa pelin - myös kysymyksen jo kuultuaan - ja pitää voittamansa rahasumman. Vastaamalla kysymykseen väärin menettää kaikki kyseisellä vaikeustasolla voittamansa rahat: ensimmäisellä vaikeustasolla (kysymykset 1-5) tämä tarkoittaa lähtemistä tyhjin käsin, toisella vaikeustasolla ensimmäistä takuusummaa ja viimeisellä vaikeustasolla toista takuusummaa.

Peli päättyy pelaajan vastatessa kysymykseen väärin, päätettyään lopettaa pelin tai vastaamalla viimeiseen kysymykseen oikein.

Sääntömukaelmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdysvaltain version siirryttyä toiselle kanavalle vuonna 2002 jaksojen pituus puolitettiin alkuperäisestä ollen vain puoli tuntia. Tämän johdosta esikarsintakierrosta ei ollut lainkaan, vaan kilpailijat kutsuttiin peräkkäin varsinaiselle pelikierrokselle, uuden pelaajan tullessa aina edellisen hävittyä pelinsä. Ennen lähetyksiä tehtävä kilpailijaseulonta oli tavanomaista vaativampi. Myös esimerkiksi Australiassa, Italiassa, Turkissa, Iso-Britanniassa, Alankomaissa ja Ranskassa on poistettu esikarsintakierros, ja joissakin versioissa esikarsintakierrosta ei ole käytetty hyväntekeväisyys- tai muissa erityisjaksoissa. Yhdysvalloissa esikarsinakierros palautettiin Who Wants to Be a Super Millionaire? -ohjelmaan, jossa voittosumma oli kymmenen miljoonaa Yhdysvaltain dollaria.

Elokuussa 2007 alkuperäisessä eli Iso-Britannian versiossa kysymysten määrä pudotettiin viidestätoista kahteentoista. Samalla grafiikka, tunnus ja osa musiikeista uudistettiin. Muutos johti loppupään palkintosummien pienenemiseen: esimerkiksi toinen takuusumma laski 64 000 Englannin punnasta viiteenkymmeneentuhanteen. Kahdentoista kysymyksen säännöt otettiin myöhemmin käyttöön myös arabiankielisessä, Bulgarian, Alankomaiden, Ranskan, Puolan, Espanjan ja Turkin versioissa.

Saksan versiossa otettiin vuonna 2007 käyttöön pelaajalle vapaavalintainen "riskipeli" (engl. risk format). Pelaaja saa käyttöönsä tällöin neljännen oljenkorren, jonka voi muiden oljenkorsien tapaan käyttää vain kerran. Tätä oljenkortta käyttäessään hän saa valita yleisöstä henkilön ja keskustella tämän kanssaan vastauksesta. Toisaalta pelaaja joutuu luopumaan toisesta takuusummasta kymmenennen kysymyksen kohdalla eli vastattuaan väärin kysymyksiin 11-15 hän saa vain ensimmäisen takuusumman. Vaihtoehtoisesti pelaaja voi valita myös peruspelin; valinnan hän tekee pelin alussa ennen ensimmäistä kysymystä. Tämä pelimuoto on ollut sittemmin käytössä myös ainakin Itävallassa, Unkarissa, Filippiineillä, Puolassa, Venäjällä, Sveitsissä ja Venezuelassa.

Vuosina 2008−2010 Yhdysvaltain versiossa oli käytössä perustavanlaatuinen sääntömuutos, sillä pelaajan vastausaika on rajoitettu. Ensimmäisellä vaikeustasolla kysymyksissä 1-5 vastausaikaa on 15 sekuntia, kysymyksissä 6-10 toisella vaikeustasolla 30 sekuntia ja kysymyksissä 11-14 45 sekuntia. Näistä kysymyksistä ylijäänyt vastausaika siirretään viimeiseen, viidenteentoista kysymykseen, jos pelaaja pääsee sinne asti. Pelaajalle näytetään ja juontaja lukee kysymyksen ääneen, jonka jälkeen kaikki vastausvaihtoehdot paljastetaan samanaikaisesti ja vastausaika alkaa. Jos kilpailija ei lukitse mitään vastausta ennen ajan loppumista, peli päättyy vastaavasti kuin vastaamalla kysymykseen väärin. Oljenkorsien käytön aikana kello ei käy. Myös Iso-Britannian ja Intian tuotannoissa on käytetty kellopeliä (engl. clock format).

Joulukuusta 2008 lähtien Italian versiossa varsinaista peliä on pelannut kuusi pelaajaa kerrallaan, jotka vastaavat kysymyksiin vuorotellen. Jokaisella kilpailijalla on mahdollisuus siirtää kysymys seuraavana vastausvuorossa olevalle, jonka on vastattava kysymykseen. Myös tässä ryhmäpelissä (engl. hot seat) on käytössä Yhdysvaltain version kellopelin aikarajat. Peliä ei voi myöskään lopettaa kesken, joten palkintosumma voi olla vain takuusumma tai päävoitto. Jos yksi pelaaja vastaa kysymykseen väärin, hän jättää pelin ja korkein palkintosumma poistetaan. Peli päättyy, kun kaikki pelaajat ovat joutuneet jättämään sen tai jonkun pelaajan vastattua oikein viimeiseen kysymykseen. Viimeiseen kysymykseen oikein vastannut pelaaja voittaa sen kokonaan itselleen. Jos viimeinen jäljellä oleva kilpailija vastaa kysymykseensä väärin, hän voittaa joukkueensa keräämän takuusumman. Vuosina 2009−2012 ryhmäpeli on ollut käytössä myös Norjassa, Espanjassa, Australiassa, Unkarissa, Vietnamissa, Indonesiassa ja Chilessä.

Toinen iso Yhdysvaltain version uudistus tapahtui syyskuussa 2010, kun käyttöön otettiin kaksoiseräpeli (engl. shuffle format). Ensimmäisellä kierroksella pelaajalle esitetään kysytään kymmenen kysymystä, joilla jokaisella on tietty rahallinen arvo, mutta ne eivät ole välttämättä suuruusjärjestyksessä: rahasummien järjestys arvotaan pelin alussa. Myös kysymysten vaikeusjärjestys arvotaan, mutta pelaaja ei tiedä kysymykseen vaikeusjärjestystä tai rahallista arvoa ennen kysymykseen vastaamista. Sen sijaan hän tietää edessä olevien kysymysten kategoriat. Ensimmäisellä kierroksella oikein vastatut kysymykset kerryttävät pelaajan voittosummaa, joka voi olla enintään 68 000 Yhdysvaltain dollaria. Ensimmäisen kierroksen jälkeen pelaaja voi poistua keräämänsä rahasumma mukanaan, mutta kesken ensimmäisen kierroksen poistuessaan hän saa pitää vain puolet keräämistään rahoista. Vastaamalla väärin ensimmäisen kierroksen aikana hän saa takuupotin, joka on tuhat Yhdysvaltain dollaria. Toinen erä on perinteisen formaatin mukainen, ja se koostuu neljästä kysymyksestä. Voittosummat ovat pelaajan tiedossa ja etenevät suuruusjärjestyksessä. Jokainen oikea vastaus kerryttää edelleen pelaajan voittopottia. Kilpailija voi lopettaa pelin milloin tahansa ja pitää voittamansa rahat kokonaisuudessaan. Vastaamalla väärin voittosumma putoaa aina 25 000 Yhdysvaltain dollariin. Yhdysvaltain versiossa siirryttiin pelimuotokokeilujen jälkeen takaisin alkuperäisformaattiin vuonna 2014.

Oljenkorret[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oljenkorsien määrä ja muoto vaihtelee käytettävästä formaatista riippuen. Oljenkorren käyttämisen jälkeen pelaaja voi vastata kysymykseen, käyttää toisen oljenkorren tai lopettaa pelin voittamansa rahat mukanaan (tosin jotkut erikoisoljenkorret erityisesti Yhdysvalloissa voivat asettaa rajoitteita). Joitakin erittäin harvinaisia poikkeuksia lukuun ottamatta jokaisen oljenkorren voi käyttää vain kerran.

Alkuperäisformaattiin kuuluu kolme oljenkortta: 50:50, kilauta kaverille ja kysy yleisöltä. Ensimmäisessä tietokone poistaa sattumanvaraisesti kaksi varmasti väärää vastausta. Keskimmäisessä kilpailija saa soittaa etukäteen valitsemalleen ystävälle ja keskustella tämän kanssa 30 sekunnin ajan kysymyksestä. Kaverille kilauttaminen poistettiin vuonna 2010 Yhdysvaltain versiosta kokonaan, sillä se ei vastannut enää alkuperäistä tarkoitustaan: se ei mitannut avustavan henkilön tietoa, vaan tämän Internetin käyttötaitojaan, sillä kysymyksiin on kohtalaisen helppoa löytää nykyisin vastaus verkosta. Jälkimmäisimmässä jokainen yleisössä istuva voi vastata kysymykseen erityisellä vastauslaitteella, ja äänestyksen tulos näytetään kilpailijalle.

Vuosina 2004−2008 Yhdysvaltain versiossa oli neljäskin oljenkorsi, jolla kilpailija saattoi vaihtaa minkä tahansa kysymyksistä 11−15 uuteen, arvoltaan vastaavaan kysymykseen. Kilpailija menetti alkuperäiseen kysymykseen käytetyt oljenkorret. Yhdysvaltain Who Wants to Be a Super Millionaire? -ohjelmassa oli käytössä perinteisten oljenkorsien lisäksi kaksi uutta oljenkortta: uusi yritys ja asiantuntijaraati. Valittuaan uusi yritys -oljenkorren kilpailija saattaa vastata kysymykseen väärin menettämättä rahojaan; toisella yrityksellä vastauksen on oltava oikein, sillä tämän oljen korren valittuaan peliä ei voi keskeyttää. Asiantuntijaraadissa kolme tuotannon valitsemaa henkilöä antoi perustellen vastauksensa kysymykseen. Yhdysvaltain kellopelissä 50:50-oljenkorsi korvattiin uusi yritys -oljenkorrella, ja neljänneksi oljenkorreksi otettiin käyttöön kysy asiantuntijalta; asiantuntija oli tyypillisesti entinen pelaaja tai julkisuuden henkilö. Tätä oljenkortta sai käyttää vasta viidennen kysymyksen jälkeen vuosina 2008−2010, mutta kaverille kilauttamisen jälkeen asiantuntijaoljenkortta saattoi käyttää myös ensimmäisissä kysymyksissä.

Muun muassa Italiassa käytetyssä ryhmäpelissä oljenkorsia ei ollut lainkaan, sillä kilpailijoilla oli mahdollisuus ohjata kysymyksensä seuraavalle kilpailijalle.

Saksan versiossa käytössä ollessa riskipelissä kilpailija sai neljännen oljenkorren, jolla hän sai valita yleisön joukosta henkilön ja keskustella vapaasti tämän kanssa. Juontaja esitti kysymyksen uudelleen yleisölle, ja yleisössä olevat, jotka uskovat tietävänsä oikean vastauksen kysymykseen, voivat nousta seisomaan. Kilpailija valitsee keskustelukumppaninsa näiden henkilöiden joukosta. Jos kilpailija valitsee yleisön jäsenen ehdottaman vastauksen, myös tämä voittaa 500 euroa. Yhdysvaltain versiossa on ollut käytössä lähes vastaava oljenkorsi, mutta kilpailija on saanut valita henkilön etukäteen ja tuoda tämän mukanaan studioon entuudestaan vieraan henkilön valitsemisen sijasta.

Yhdysvaltain kaksoiseräpelissä oli käytössä kolme oljenkortta: kysy yleisöltä ja kysymyksen ohittaminen, jota saattoi käyttää kaksi kertaa. Tällä oljenkorrella kysymyksen saattoi hypätä yli kokonaan, ja täten vähentää myös kokonaiskysymysten määrää. Pelaaja ei kuitenkaan kaksoiseräpelissä tiedä kysymyksen voittosummaa, joten hän saattaa menettää isonkin summan jättämättä vastaamatta (esimerkiksi 68 100 Yhdysvaltain dollarin arvoisen voittosumman kerännyt kilpailija saattaa hypätä 100 000 Yhdysvaltain dollarin kysymyksen yli, jolloin hän joutuu vastaamaan edelleen samalla voittamallaan rahasummalla 250 000 dollarin kysymykseen). Tätä oljenkortta ei luonnollisestikaan voi käyttää viimeiseen kysymykseen. Se poistettiin kokonaan Yhdysvaltain version palatessa perinteiseen formaattiin.

Ohjelmaformaatti ympäri maailmaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maa Nimi Kanava
Australia Who Wants to Be a Millionaire? TV9
Bulgaria Стани богат  ?
Kroatia Tko želi biti milijunaš? HRT1
Alankomaat Lotto Weekend Miljonairs 888
Saksa Wer Wird Millionär? RTL
Suomi Haluatko miljonääriksi? Nelonen
Ranska Qui Veut Gagner Des Millions? TF1
Ruotsi Postkodmiljonären TV4
Uusi-Seelanti Who Wants to Be a Millionaire? TV ONE
Uruguay Who Wants to Be a Millionaire?  ?
Intia (hindi) Kaun Banega Crorepati? Sony TV
Intia (malajalam) Ningalkkum Aakaam Kodeeshwaran Asianet
Intia (tamili) Neengalum Vellalam Oru Kodi STAR Vijay
Intia (telugu) Meelo Evaru Koteeswarudu Maa TV
Intia (kannada) Kannadada Kotyadhipati Suvarna TV
Intia (marathi) Kon Hoeel Marathi Crorepati ETV Marathi
Intia (bengali) Ke Hobe Banglar Kotipoti Mahuaa Bangla
Intia (bhodžpuri) Ke Bani Crorepati Mahuaa TV
Italia Chi vuol essere Milionario? Canale 5
Israel Who Wants to Be a Millionaire? Channel 10
Norja Vil du bli millionær? TV2
Nigeria Who Wants to Be a Millionaire? NTA
Espanja ¿Quién Quiere ser Millonario? La Sexta
Venäjä Кто хочет стать миллионером? Pervyi kanal
Pakistan Kya Aap Banaingay Crorepati? ARY Digital
Puola Milionerzy TVN
Filippiinit Who Wants to Be a Millionaire? TVN
Viro Kes tahab saada miljonäriks? TV3
Iso-Britannia Who Wants to Be a Millionaire? ITV
Yhdysvallat Who Wants to Be a Millionaire? ABC
Turkki Kim Milyoner Olmak İster? ATV

Haluatko miljonääriksi? Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Haluatko miljonääriksi? -visailua esitettiin Suomessa alun perin marraskuusta 1999 alkaen maaliskuuhun 2007. Ohjelmaa esitettiin ensin televisiokanava Nelosella Lasse Lehtisen juontamana vuosina 1999–2005. Alun perin suomalaisversion pääpalkinto oli miljoona markkaa, sittemmin 200 000 euroa. Vuosina 2005–2007 ohjelmaa esitettiin MTV3-kanavalla Ville Klingan juontamana, 3. syyskuuta 2005 alkaen. Pääpalkinto kasvatettiin tuolloin miljoonaan euroon. Ohjelma palasi televisioon kanava Neloselle 23. tammikuuta 2016, juontajanaan Jaajo Linnonmaa ja pääpotti on miljoona euroa.[3] Vuoden 2016 ensimmäinen jakso tavoitti parhaimmillaan 1,2 miljoonaa ja keräsi keskimäärin 914 000 katsojaa.[4] Kauden viimeinen jakso esitettiin 9. huhtikuuta 2016. Kauden jälkeen Nelonen ilmoitti, että ohjelma saa jatkoa syksyllä. [5]

Kilpailuun osallistumisen ikäraja on 18 vuotta. Ohjelman suurin voitettu summa toistaiseksi on 70 000 euroa, joka saavutettiin lokakuussa 2002.[6]

Pelin kulku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkukarsinta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uuden pelijakson alussa studio-osuudessa olevat kilpailijat vastaavat ensin monivalintayleistietokysymykseen, jossa pitää laittaa vastaukset oikeaan järjestykseen niin nopeasti kuin mahdollista.

Esimerkkikysymys
Laita seuraavat maat aakkosjärjestykseen
• A: Suomi • B: Ruotsi
• C: Norja • D: Venäjä


Oikea järjestys
Laita seuraavat maat aakkosjärjestykseen
• C: Norja • B: Ruotsi
• A: Suomi • D: Venäjä

Kun kaikki studio-osuudessa olevat kilpailijat ovat vastanneet, juontaja kertoo oikean vastausjärjestyksen, ja se joka on vastannut oikein kaikkein nopeimmin pääsee jatkoon pääkilpailijaksi eli vastaamaan varsinaisiin kilpailukysymyksiin, joista jaetaan rahapalkintoja. Jos kukaan kilpailijoista ei tiedä oikeaa järjestystä, joudutaan ottamaan uusi kysymys.

Yleissäännöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Juontaja esittää ennen varsinaista peliä kilpailijalle säännöt. Kysymykset tulevat kilpailijalle tietokoneelta sattumanvaraisesti, ja juontajakaan ei tiedä etukäteen, mitä kysymyksiä kilpailijalle esitetään. Kysymykset jakautuvat kolmeen kategoriaan, joista ensimmäinen on helpoin ja kolmas vaikein.

Ensimmäisen kysymyksen arvo on 100 euroa, toisen kysymyksen 300 euroa ja niin edelleen. Kilpailija vastaa enimmillään 15 kysymykseen. Viimeisen kysymyksen arvo on 1 000 000 euroa, joka on myös kilpailun päävoitto. Kilpailijalle esitetään kysymys, jonka juontaja lukee ääneen ja kertoo vaihtoehdot. Kilpailija näkee kysymyksen myös monitorilta. Kysymykseen annetaan aina neljä mahdollista vaihtoehtoa, joista vain yksi on oikein. Kilpailija saa päättää, haluaako vastata kysymykseen vai ei. Kilpailijalla on myös käytettävissään oljenkorsia vastaamisen avuksi.

Jos kilpailija vastaa kysymykseensä oikein, hän pääsee seuraavaan kysymykseen ja saa sen nähtyään jälleen päättää, haluaako vastata siihen vai ei. Jos kilpailija vastaa kysymykseensä väärin, hän häviää ja lähtee studiosta tyhjin käsin, ellei ole ohittanut 1 000 tai 10 000 euron takuusummia. Ne ovat varmoja voittoja, jos hän vastaa myöhemmissä kysymyksissä väärin. Kilpailija voi koska tahansa lopettaa kilpailun ja tyytyä voittamaansa rahasummaan.

Esimerkkikysymys
Minä vuonna esitettiin Haluatko miljonääriksi? -tv-tietokilpailun ensimmäinen suomenkielinen jakso?
• A: 1995 • B: 1999
• C: 2000 • D: 1997


Oljenkorret[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jos kilpailija ei tiedä vastausta tai on epävarma siitä, hänellä on käytettävissään kolme oljenkortta, joita hän voi käyttää koska tahansa pelin aikana. Kutakin oljenkortta voi käyttää vain kerran. Kilpailija voi halutessaan käyttää samaan kysymykseen useammankin kuin yhden oljenkorren, jos hänellä on niitä vielä jäljellä.

50-50.png
  • 50:50 (Fifty-Fifty) – Tietokone poistaa kysymyksen vaihtoehdoista kaksi varmasti väärää vaihtoehtoa ja jättää näkyville oikean ja yhden väärän.
Kilauta Kaverille.png
  • Kilauta kaverille – Kilpailija voi soittaa haluamallensa ystävälle, tuttavalle, sukulaiselle tai muulle henkilölle ja pyytää tältä apua kysymyksen ratkaisemiseen. Aikaa on kolmekymmentä sekuntia. Kilpailija päättää, luottaako kaverin vastaukseen vai vastaako muun vaihtoehdon.
Kysy Katsomolta.png
  • Kysy katsomolta – Kun kilpailija valitsee kyseisen oljenkorren, kilpailun studioyleisö voi auttaa häntä oikean vastauksen etsimisessä. Kaikille studioyleisön jäsenille on annettu etukäteen vastauslaite, jolla he voivat antaa oman mielipiteensä oikeasta vastauksesta. Kun juontaja antaa luvan ”Katsomo saa vastata nyt!” niin katsomon henkilöt vastaavat painamalla mieleisensä vastausvaihtoehdon näppäintä. Katsomon vastausten jakautuma eri vaihtoehdoille näytetään, mutta kilpailija itse päättää, luottaako eniten kannatusta saaneeseen vastaukseen vai vastaako silti jonkin muun vaihtoehdon. Vuonna 2016 suomalaisessa versiossa kilpailija saa valita katsomosta kolme henkilöä vastaamaan kysymykseen ja he saavat antaa perustelunsa.

Eri maiden versioissa on ollut käytössä muitakin oljenkorsia, kuten amerikkalaisessa versiossa Kysy asiantuntijalta ja Double-Dip (x2), jota käyttämällä kilpailija saa uuden yrityksen vastata vastattuaan kysymykseen väärin.

Voittosummat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1999—2002 2002—2005 2005–2007 2016
Kysymys Rahasumma Kysymys Rahasumma Kysymys Rahasumma Kysymys Rahasumma
15 1 000 000 mk 15 200 000 € 15 1 000 000 € 15 1 000 000 €
14 500 000 mk 14 100 000 € 14 200 000 € 14 200 000 €
13 350 000 mk 13 70 000 € 13 60 000 € 13 60 000 €
12 250 000 mk 12 45 000 € 12 30 000 € 12 30 000 €
11 150 000 mk 11 30 000 € 11 20 000 € 11 15 000 €
10 100 000 mk 10 20 000 € 10 15 000 € 10 10 000 €
9 75 000 mk 9 12 000 € 9 10 000 € 9 7 000 €
8 50 000 mk 8 8 000 € 8 5 000 € 8 5 000 €
7 30 000 mk 7 5 000 € 7 4 000 € 7 3 000 €
6 15 000 mk 6 3 000 € 6 3 000 € 6 2 000 €
5 10 000 mk 5 2 000 € 5 2 000 € 5 1 000 €
4 5 000 mk 4 1 000 € 4 1 000 € 4 700 €
3 2 500 mk 3 700 € 3 700 € 3 500 €
2 1 000 mk 2 450 € 2 450 € 2 300 €
1 500 mk 1 200 € 1 200 € 1 100 €

Kuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.