Ero sivun ”Aikaerorasitus” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
SilvonenBot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti: de:Jetlag on suositeltu artikkeli
muutama lähde
Rivi 1: Rivi 1:
'''Jet lag''' eli '''aikaerorasitus''' liittyy pitkiin itä-länsisuunnassa tapahtuviin lentomatkoihin. Esimerkiksi [[Suomi|Suomesta]] [[Yhdysvallat|Yhdysvaltoihin]] matkustettaessa syvän unen osuus lisääntyy alkuyöstä, mutta toisaalta varhainen aamuherääminen on tavallista.
{{Lähteetön}}


Selvemmin jet lagin oireet tulevat esiin lennettäessä lännestä itään.<ref>http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=ltt01433&p_teos=ltt&p_selaus=</ref> Tällöin päiväaikainen väsymys on tavallista ja myös yöuni häiriintyy. Jos kyseessä on vain yhden tai kahden vuorokauden matka, ei omia nukkumistottumuksia kannata muuttaa. On parempi vaikka valvoa tavallista enemmän. Eletään siis kotimaan kellon mukaan.
'''Jet lag''' eli '''aikaerorasitus''' liittyy pitkiin itä-länsisuunnassa tapahtuviin lentomatkoihin. [[Suomi|Suomesta]] [[Yhdysvallat|Yhdysvaltoihin]] matkustettaessa syvän unen osuus lisääntyy alkuyöstä, mutta toisaalta varhainen aamuherääminen on tavallista.


Jos määränpäässä ollaan pidempään, voidaan aikaeroon sopeutumista nopeuttaa parhaiten siirtymällä välittömästi määränpäähän saavuttua kyseiseen aikaan. Aikuisen tulisi mennä nukkumaan vasta kello 22–24 paikallista aikaa ja nousta aamulla normaaliin aikaan vuoteesta. Runsas liikunta ulkoilmassa auttaa aikaeroon sopeutumisessa. Heräämisen jälkeen onkin suositeltavaa käydä kävelyllä tai juoksulenkillä ulkoilmassa. Pitkien päiväunien nukkumista on vältettävä. Hotelliin ei saa jäädä, vaan on mentävä mukaan paikan elämään. Vaikeissa tapauksissa voidaan käyttää [[unilääke]]ttä määränpäässä kahtena tai kolmena iltana. Myös lyhytaikainen [[melatoniini]]n käyttö voi nopeuttaa aikaeroon sopeutumista.<ref>http://www.mtv3.fi/matkailu/ulkomaat/hyvamuistaa.shtml?174220 MTV3.fi - Matkailu: Minimoi jet lag</ref>
Selvemmin jet lagin oireet tulevat esiin lennettäessä lännestä itään. Tällöin päiväaikainen väsymys on tavallista ja myös yöuni häiriintyy. Jos kyseessä on vain yhden tai kahden vuorokauden matka, ei omia nukkumistottumuksia kannata muuttaa. On parempi vaikka valvoa tavallista enemmän. Eletään siis kotimaan kellon mukaan.


==Viitteet==
Jos määränpäässä ollaan pidempään, voidaan aikaeroon sopeutumista nopeuttaa parhaiten siirtymällä välittömästi määränpäähän saavuttua kyseiseen aikaan. Aikuisen tulisi mennä nukkumaan vasta kello 22-24 paikallista aikaa ja nousta aamulla normaaliin aikaan vuoteesta. Runsas liikunta ulkoilmassa auttaa aikaeroon sopeutumisessa. Heräämisen jälkeen onkin suositeltavaa käydä kävelyllä tai juoksulenkillä ulkoilmassa. Pitkien päiväunien nukkumista on vältettävä. Hotelliin ei saa jäädä, vaan on mentävä mukaan paikan elämään. Vaikeissa tapauksissa voidaan käyttää [[unilääke]]ttä määränpäässä kahtena tai kolmena iltana. Myös lyhytaikainen [[melatoniini]]n käyttö voi nopeuttaa aikaeroon sopeutumista.
{{Viitteet}}

==Aiheesta muualla==
* [http://www.adlux.fi/Suomi/Jetlag/j.sivu1.htm Jet Lag -laskuri]
* [http://www.mtv3.fi/matkailu/ulkomaat/hyvamuistaa.shtml?174220 Minimoi jet lag - MTV3.fi]


[[Luokka:Ilmailu]]
[[Luokka:Ilmailu]]

Versio 16. syyskuuta 2008 kello 19.17

Jet lag eli aikaerorasitus liittyy pitkiin itä-länsisuunnassa tapahtuviin lentomatkoihin. Esimerkiksi Suomesta Yhdysvaltoihin matkustettaessa syvän unen osuus lisääntyy alkuyöstä, mutta toisaalta varhainen aamuherääminen on tavallista.

Selvemmin jet lagin oireet tulevat esiin lennettäessä lännestä itään.[1] Tällöin päiväaikainen väsymys on tavallista ja myös yöuni häiriintyy. Jos kyseessä on vain yhden tai kahden vuorokauden matka, ei omia nukkumistottumuksia kannata muuttaa. On parempi vaikka valvoa tavallista enemmän. Eletään siis kotimaan kellon mukaan.

Jos määränpäässä ollaan pidempään, voidaan aikaeroon sopeutumista nopeuttaa parhaiten siirtymällä välittömästi määränpäähän saavuttua kyseiseen aikaan. Aikuisen tulisi mennä nukkumaan vasta kello 22–24 paikallista aikaa ja nousta aamulla normaaliin aikaan vuoteesta. Runsas liikunta ulkoilmassa auttaa aikaeroon sopeutumisessa. Heräämisen jälkeen onkin suositeltavaa käydä kävelyllä tai juoksulenkillä ulkoilmassa. Pitkien päiväunien nukkumista on vältettävä. Hotelliin ei saa jäädä, vaan on mentävä mukaan paikan elämään. Vaikeissa tapauksissa voidaan käyttää unilääkettä määränpäässä kahtena tai kolmena iltana. Myös lyhytaikainen melatoniinin käyttö voi nopeuttaa aikaeroon sopeutumista.[2]

Viitteet

Aiheesta muualla