Zonta International

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Zonta International on kansainvälinen naisjärjestö, jonka tavoitteena on edistää naisten laillista, poliittista, taloudellista, koulutuksellista, terveydellistä ja ammatillista asemaa palvelemalla kansainvälisellä ja paikallisella tasolla sekä ihmisoikeuksien ja perusvapauksien oikeudenmukaista toteutumista kaikkialla maailmassa.

Zonta perustettiin vuonna 1919 Buffalossa, Yhdysvalloissa, ja toiminta on levinnyt sen jälkeen 68 maahan, jotka on jaettu 32 piiriin. Suomi ja Viro muodostavat Zontan piirin numero 20. Suomen ensimmäinen Zonta-kerho perustettiin Helsingissä vuonna 1934, ja vuonna 2013 kerhoja oli Suomessa 61. Jäseniä Suomen Zontassa oli vuonna 2013 noin 1 740.

Suomalaisia Zontan kunniajäseniä ovat Elisabeth Rehn ja Helvi Sipilä. Sipilä on toiminut myös kansainvälisen Zontan presidenttinä vuosina 1968–1970, ollen ensimmäinen Yhdysvaltojen ulkopuolelta valittu presidentti. Toinen Zontan presidenttinä toiminut suomalainen on Annikki Mäkinen vuosina 1984–1986.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä järjestöön, yhdistykseen tai organisaatioon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.