Luetaan yhdessä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Luetaan yhdessä – Vi läser tillsammans on valtakunnallinen verkosto, joka tukee Suomeen muuttaneiden, erityisesti naisten, kielen oppimista ja kotoutumista. Verkosto tarjoaa vapaaehtoistyönä lukutaidon ja suomen tai ruotsin kielen opetusta maahanmuuttajille eri puolilla Suomea.

Monet Suomeen muuttaneista henkilöistä pääsevät kunnan tarjoaman kotoutumiskoulutuksen kautta kielenopetukseen, mutta eivät kaikki. Tämän ulkopuolelle jäävät helposti esimerkiksi iäkkäämmät maahanmuuttajat ja kotiäidit. Osa maahanmuuttajista on myös luku- ja kirjoitustaidottomia.

Suomen kielen taitamattomuus sekä luku- ja kirjoitustaidottomuus jättävät ihmisen yhteiskunnan ulkopuolelle ja lisäävät tämän syrjäytymisriskiä.

Jotta kotoutuminen Suomeen olisi helpompaa, Luetaan yhdessä -ryhmissä opetetaan erityisesti arjessa tarvittavaa kieltä. Tunneilla painotetaan myös sosiaalisuutta ja suomalaisen yhteiskunnan ja kulttuurin tuntemusta, mikä edistää opiskelijoiden ja heidän perheensä hyvinvointia. Vapaaehtoisille ja opiskelijoille toiminta tarjoaa mukavaa yhdessäoloa sekä kulttuurien välistä vuorovaikutusta.

Verkostoon kuului vuonna 2018 yli 100 ryhmää ympäri Suomea. Vapaaehtoisia opettajia on yli 600 ja opiskelijoita noin 3000. Ryhmät kokoontuvat kerran viikossa kahden tunnin ajan.

Luetaan yhdessä -toiminta on alkanut vuonna 2004. Verkostoa hallinnoi Suomen Akateemisten Naisten Liitto ja toimintaa rahoittaa STEA sekä Koneen säätiö.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Luetaan yhdessä | Luetaan yhdessä Luetaan yhdessä -verkosto. 16.8.2017. Viitattu 8.5.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]