Zimbabwen maantiede

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Zimbabwen maantiede kertoo Zimbabwen maantieteestä. Zimbabwen pohjoispuolella sijaitsee Sambia, itäpuolella sijaitsee Mosambik, eteläpuolella sijaitsee Etelä-Afrikka ja länsipuolella sijaitsee Botswana. Sambian rajalla virtaa joki Sambesi ja Etelä-Afrikan rajalla virtaa joki Limpopo. Zimbabwen maasto on monin paikoin hieman kumpuilevaa mäkimaastoa, jonka keskellä on jokilaaksoja. Zimbabwessa on ylänköalueet Ylä-Veld, Keski-Veld ja Ala-Veld. Näistä Ylä-Veld on korkein, paikoin vuoristoinen ja 1200 metriä korkea ja se on Sambesi- ja Limpopojokien vesistöjen vedenjakaja. Keski-Veldin korkeus on 900-1200 metriä ja sen pinta-ala on hieman alle puolet Zimbabwen pinta-alasta. Ala-Veld sijaitsee osin Keski-Veldin eteläpuolella ja osin pohjoispuolella. Ala-Veld on kolmesta ylängöstä matalin, alle 900 metriä korkea.

Koska Zimbabwen pinta-alasta suuri osa on yli 1000 metrin korkeudessa, ilmasto on viileämpi kuin yleensä samoilla leveysasteilla. Zimbabwen ilmasto muistuttaa subtrooppista ilmastoa. Maan kaakkois- ja pohjoisosassa ja myös alankoalueilla on lämpimin ilmasto. Maan itäosassa, missä vuotuinen sademäärä on 1100-1400 mm on sateisinta. Maan länsiosassa on kuivempaa ja siellä vuotuinen sademäärä on alle 400 mm.

Zimbabwen kasvillisuus vaihtelee korkeusvyöhykkeittäin. Ylä-Veldillä on enimmäkseen savannia, missä kasvaa elefanttiheinää ja muita heinälajeja. Alempana jokivarsien puusto on monin paikoin rehevää. Ruohosavannien eläimistöön kuuluvat norsut ja kirahvit ja joissa esiintyy virtahepoja. Zambesissa esiintyy krokotiileja. Zimbabwen eläimistöön kuuluvat myös seeprat, antiloopit, gasellit, leijona, leopardi, gepardi ja hyeena. Lisäksi joissakin paikoissa esiintyy käärmeitä, joista jotkut ovat erittäin myrkyllisiä.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Detlef Wienecke-Janz: Maailmalla, Afrikka ja Oseania, s. 218-219. Suomentanut Elina Eichhorn, Arto Häilä, Eija Kämäräinen, Riitta Virkkunen. Weilin+Göös, 2009. ISBN 978-951-0-33477-5.