Yhteiskuntaoppi

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Yhteiskuntaoppi tai yhteiskuntatiede (lyhenne YT tai harvoin myös YO) on peruskoulun ja lukion oppiaine, jonka tarkoituksena on avartaa oppilaiden näkemystä suomalaisesta yhteiskunnasta ja ohjata oppilasta toimimaan vastuullisesti ja aktiivisesti yhteiskunnassa. Yhteiskuntahistoria (Lyhenne YH) on vielä joissakin kouluissa opetettava yhteiskuntaopin sisaraine. Aine pyritään korvaamaan yhteiskuntaopilla kaikissa suomen kouluissa vuoteen 2021 mennessä.

Oppiaineen historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennen peruskoulua yhteiskuntaoppi kuului kansakoulun jatkokurssien (siis luokan neljä jälkeen) pakollisiin oppiaineisiin. Peruskouluun siirryttäessä siitä tuli kaikille pakollinen oppiaine, jossa oli kaksi vuosiviikkotuntia. Uusimmassa opetussuunnitelmassa viikkotuntien määrä nostettiin kolmeen. Yleisesti yhteiskuntaoppia opetetaan yhdeksännellä luokalla, ja sitä opettavat yleensä samat opettajat kuin historiaa – oppiaineen nimi olikin ennen Historia ja yhteiskuntaoppi (lyhenne HY). Oppilaan päättötodistukseen tuli yhdistetty historian ja yhteiskuntaopin numero; tätä kritisoivat monet oppilaat ja aineiden opettajat, ja nykyisin numerot ovat erikseen. Ensimmäinen peruskoulusta valmistunut ikäluokka, joka sai numerot kummastakin oppiaineesta erikseen, oli vuonna 2007 peruskoulun päättänyt ikäluokka.

Lukiossakin oppiaine oli historian yhteydessä ja oppiaineen nimi oli sielläkin Historia ja yhteiskuntaoppi, josta oli viisi pakollista kurssia, joista yhteiskuntaoppia oli yksi kurssi. Uusimmassa opetussuunnitelmassa oppiaineet eriytettiin, ja pakollisten kurssien määrä nousi kahteen, kun taloustieto nousi pakolliseksi kurssiksi yhteiskuntatiedon rinnalle. Valtakunnallisena syventävänä kurssina säilyi lakitieto ja uutena kurssina aloitti pääosin EU-asioita käsittelevä kurssi. Yhteiskuntaoppi on myös yksi kirjoitettavissa olevista ainereaaleista.

Yhteiskuntaopin aihealueita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhteiskuntaopin opetuksessa käsiteltäviä aiheita:

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]